13 Ιουν 2018

Ιστορία

Ο "ιπτάμενος Φινλανδός" Πάαβο Νούρμι
13 Ιουνίου
1863 Γαλλία, Αγγλία, Ρωσία και Δανία υπογράφουν συνθήκη, με την οποία ο Δανός πρίγκηπας Χριστιανός αναγορεύεται Βασιλιάς της Ελλάδας. Στο άρθρο 4 της συνθήκης προβλέπεται η ενσωμάτωση των Ιονίων Νήσων στην Ελλάδα, εφόσον το αποφασίσει η Επτανησιακή Βουλή.
1897 Γεννιέται ο θρυλικός Φινλανδός δρομέας Πάαβο Νούρμι, με 9 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια. Θεωρείται από τους σπουδαιότερους δρομείς όλων των εποχών.
1928 Γεννιέται ο John Forbes Nash, μαθηματικός-ιδιοφυία, βραβευμένος με το Νόμπελ Οικονομικών το 1994. Ο Nash υπέφερε από σχιζοφρένεια για 30 χρόνια από την ηλικία των 29 ετών. Ο Nash πέθανε τo 2015 σε τροχαίο ατύχημα.
1940 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος : Εκκενώνεται το Παρίσι, πριν την εισβολή των Γερμανικών δυνάμεων στην πόλη.
1968 Σαν σήμερα θεμελιώνεται ο Πύργος των Αθηνών, το υψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα, ο οποίος αποπερατώθηκε το 1971.
Lyndon Johnson and Robert McNamara
Plan Airstrikes in Vietnam
1971 Οι New York Times, δημοσιεύουν τα έγγραφα "Pentagon papers", τα οποία αφορούσαν τις δεσμεύσεις και τα σχέδια των Η.Π.Α στην νοτιοανατολική Ασία για τρεις δεκαετίες. Επίσης σε αυτά τα απόρρητα έγγραφα, αναφέρονται οι αποφάσεις των Η.Π.Α & ο ρόλος του Αμερικανικού στρατού για τον πόλεμο του Βιετνάμ & χρονικά παρέχουν στοιχεία για τις περιόδους διακυβέρνησης τόσο επί προεδρίας Kennedy & Johnson, όσο και για την διπλωματία των Η.Π.Α, επί θητείας Eisenhower.
Τα έγγραφα έκλεψε ο Daniel Ellsberg, πρώην αμυντικός αναλυτής του Υπουργείου, ο οποίος μετά έγινε ακτιβιστής ενάντια στον πόλεμο. Είναι γνωστός επίσης για την θεωρία που ανέπτυξε με το όνομα Ellsberg paradox
1991 Ο Boris Yeltsin, γιορτάζει τη νίκη στις πρώτες Ρωσικές εκλογές. Ο Yeltsin, ηγέτης της Δημοκρατικής παράταξης, είχε προκαλέσει μια βαριά ήττα στην κομμουνιστική παράταξη, που κυβερνούσε τη χώρα από την επανάσταση του 1917.
2005 O Michael Jackson αθωώνεται από όλες τις κατηγορίες, σχετικά με παρενόχληση-κακοποίηση παιδιού, μετά από 4μηνη δίκη.
2012 Πεθαίνει ο Ροζέ Γκαρωντί, Γάλλος φιλόσοφος. Ξεκίνησε ως χριστιανός και μαρξιστής και κατέληξε μουσουλμάνος και αρνητής του Ολοκαυτώματος.
2014 Πεθαίνει ο Άρης Σταθάκης, δημοσιογράφος και πολιτικός, γνωστός για την σπουδαία συμβολή του σε θέματα οδήγησης και ιδιαίτερα στη χρήση ζώνης ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: