30 Ιουν 2018

Ιστορία

30 Ιουνίου
1884 Εγκαινιάζεται ο σιδηροδρομικός σταθμός Πελοποννήσου στην Αθήνα, σε σχέδια του Ερνέστου ΤσίλερΟ σταθμός αποτελεί μικρογραφία του σιδηροδρομικού σταθμού Σικφτσί της Κωνσταντινούπολης. 
Στο εσωτερικό του σιδηροδρομικού σταθμού, υπάρχουν ακόμα τα διακοσμητικά στοιχεία των περασμένων αιώνων, το ξύλινο ρολόι, τα φωτιστικά σώματα γκαζιού, το ξύλινο κουβούκλιο των εισιτηρίων και τα μαρμάρινα τζάκια. 
1893 Γεννιέται ο Βάλτερ Ούλμπριχτ, Γερμανός ηγέτης της Ανατολικής Γερμανίας, σκληροπυρηνικός κομμουνιστής και κύριος υπεύθυνος για την ανέγερση του τείχους του Βερολίνου.
1913 Οι Βούλγαροι υποχωρούν στο Δοξάτο Δράμας, κατά τη διάρκεια του Β΄Βαλκανικού πολέμου.
1921 Κατά τη Μικρασιατική εκστρατεία, ο Ελληνικός στρατός απελευθερώνει την πόλη Αφιόν Καραχισάρ στην ομώνυμη σκληρή μάχη με τους Τούρκους.
1934 Πεθαίνει ο Κουρτ φον Σλάιχερ, Γερμανός πολιτικός, ο προτελευταίος Καγκελάριος της Δημοκρατίας της Βαιμάρης.
1934 Πεθαίνει ο Γκρέγκορ Στράσερ, στέλεχος του Εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος της Γερμανίας, ο οποίος διαφώνησε με την ηγεσία και δολοφονήθηκε στο Βερολίνο, κατά τις μαζικές εκκαθαρίσεις που πραγματοποιήθηκαν, στη Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών. - Night of the Long Knives-
1936 Πρωτοδημοσιεύεται το βιβλίο Gone with the Wind, της Μάργκαρετ Μίτσελ, ένα από τα καλύτερα και εμπορικότερα διηγήματα όλων των εποχών. Αντίστοιχη απήχηση είχε και το θρυλικό κινηματογραφικό έργο που ακολούθησε "Όσα παίρνει ο άνεμος" το 1939, βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα.
1939 Γεννιέται ο Γεώργιος Γεννηματάς, βουλευτής και υπουργός, από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
1942 Γεννιέται ο Ρόμπερτ Ντουέιν Μπάλαρντ, Αμερικανός ωκεανογράφος. Έγινε γνωστός για την ανακάλυψη κυρίως των ναυαγίων : του Τιτανικού το 1985, του θωρηκτού Μπίσμαρκ το 1989 και  του πλοίου Λουζιτάνια το 1993.

Δεν υπάρχουν σχόλια: