7 Ιουν 2018

Ιστορία

7 Ιουνίου
1753 Ιδρύεται το Βρετανικό Μουσείο, το αρχαιότερο δημόσιο μουσείο στον κόσμο.
1821 Ελληνική επανάσταση : Μάχη του Δραγατσανίου : ο Ιερός λόχος του Αλέξανδρου Υψηλάντη αποδεκατίζεται από τους Τούρκους. Έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι οι Ιερολοχίτες μετά από αιματηρή μάχη.
1834 Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτρης Πλαπούτας καταδικάζονται σε θάνατο στο Ναύπλιο, για εσχάτη προδοσία και συνομωσία.
1848 Γεννιέται ο Πωλ Γκωγκέν, Γάλλος ζωγράφος.
1917 Α΄Παγκόσμιος πόλεμος : η μάχη της Messines Ridge, κατά την οποία ο 2ος Βρετανικός στρατός νικά τις δυνάμεις των Γερμανών στη Νότια Γαλλία.
1929 Το Βατικανό γίνεται ανεξάρτητο κράτος, το μικρότερο στον κόσμο.
1937 Πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Jean Harlow, σε ηλικία 26 ετών.
1942 Γεννιέται ο Μουαμάρ αλ Καντάφι, πρώην πρόεδρος της Λιβύης.
1942 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος : Τερματίζεται με νίκη των Αμερικανών, η μάχη του Midway, μεταξύ Η.Π.Α και Ιαπωνίας, η οποία θεωρείται σημαντική για την έκβαση του Β΄Παγκοσμίου πολέμου και η οποία είχε ξεκινήσει στις 4 Ιουνίου. (φωτογραφία)

1954 Πεθαίνει ο Άλαν Τούρινγκ, Βρετανός μαθηματικός και πρωτοπόρος των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Κατά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο δούλευε σε απόρρητο σχέδιο των Άγγλων και για τις αποκωδικοποιήσεις των Γερμανών.
1958 Γεννιέται ο Prince, ταλαντούχος Αμερικανός ρόκερ, συνθέτης και τραγουδιστής.
1980 Πεθαίνει ο Henry Miller, Αμερικανός συγγραφέας. Γνωστά είναι τα έργα του Ο Τροπικός του Καρκίνου και Ο Τροπικός του Αιγόκερω.
1993 Σκοτώνεται ο Ντράζεν Πέτροβιτς, σπουδαίος Κροάτης μπασκετμπολίστας, σε τροχαίο δυστύχημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: