11 Ιουλ 2018

Ιστορία

11 Ιουλίου
1536 Πεθαίνει ο Ντεζιντέριους Έρασμος-Εrasmus-Ολλανδός στη καταγωγή, φιλόλογος, ανθρωπιστής, που αγωνίστηκε στη ζωή του για να απομακρύνει δογματισμούς και προκαταλήψεις. 
1832 Γεννιέται ο Χαρίλαος Τρικούπης, πολιτικός, 7 φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδος, συνέδεσε το όνομά του με την "αρχή της δεδηλωμένης". Το 1893 με τη φράση "δυστυχώς επτωχεύσαμεν", ο Χ. Τρικούπης, αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση του κράτους και στην αδυναμία του να αποπληρώσει το Δημόσιο χρέος του.
1878 Αγγλικός στόλος καταλαμβάνει την πόλη Λάρνακα της Κύπρου, αρχίζοντας έτσι την Αγγλική κατοχή της μεγαλονήσου.
1920 Γεννιέται στο Βλαδιβοστόκ, ο ηθοποιός Yul Brynner, Ρωσικής καταγωγής.
1921 Η Μογγολία διακηρύσσει την ανεξαρτησία της, ως Λαική Δημοκρατία.
Alfred Dreyfus
1934 Γεννιέται ο Giorgio Armani, Ιταλός σχεδιαστής υψηλής ραπτικής.
1935 Πεθαίνει ο Άλφρεντ Ντρέιφους-Υπόθεση Ντρέιφους, Γαλλοεβραίος αξιωματικός, ο οποίος δικάστηκε και καταδικάστηκε άδικα για προδοσία (δικαστική πλάνη), σε μια δίκη που ταλαιπώρησε & δίχασε για χρόνια τη Γαλλική κοινωνία. (Γενν. 1859)
1937 Πεθαίνει ο Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας Τζορτζ Γκέρσουιν.
1941 Πεθαίνει ο Άγγλος αρχαιολόγος Sir Arthur Evans, ο άνθρωπος που ανακάλυψε το ανάκτορο της Κνωσού και τον Μινωικό πολιτισμό.
1988 Τρομοκρατική ενέργεια στο τουριστικό κρουαζιερόπλοιο "City of Poros" από μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Φατάχ-Επαναστατικό συμβούλιο του Αμπού Νιντάλ. Εννέα άτομα πέθαναν, ανάμεσά τους και Γάλλοι φοιτητές.
2003 Εντοπίζεται στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης η άγνωστη ωδή του Ανδρέα Κάλβου «Ελπίς Πατρίδος», του πρώτου του ποιήματος που έγραψε ο ποιητής στην Ελληνική γλώσσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: