6 Οκτ 2018

Ιστορία

6 Οκτωβρίου
1847 Δημοσιεύεται σαν σήμερα, για πρώτη φορά, το κλασσικό μυθιστόρημα Jane Eyre, της Αγγλίδας συγγραφέως Charlotte Bronte, το οποίο έγινε γρήγορα επιτυχία.
1887 Γεννιέται ο Le Corbusier, Ελβετός αρχιτέκτονας, που δημιούργησε πρωτοποριακές φόρμες, σε απλή γραμμή. 
Είναι επίσης γνωστός για την περίφημη πολυθρόνα που φέρει το όνομά του, θεωρείται δε ο πατέρας του "μοντερνισμού". (Θαν. 1965)
1906 Γεννιέται η Janet Gaynor, Αμερικανίδα ηθοποιός, η πρώτη γυναίκα που έλαβε το βραβείο Όσκαρ γυναικείας ερμηνείας το 1929.
1912 Έναρξη του Α΄Βαλκανικού πολέμου, με τον Ελληνικό στρατό να απελευθερώνει την Ελασσόνα και τη Δεσκάτη. Το δε Ελληνικό ναυτικό, αποπλέει για το Αιγαίο, μετά την κήρυξη του πολέμου με την Τουρκία.
1915 Α΄Παγκόσμιος πόλεμος : oι δυνάμεις της Αντάντ, στέλνουν τελεσίγραφο στη Βουλγαρία, ως προειδοποίηση, κατά της εισόδου της στον πόλεμο.
1944 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος : οι Ναζί εκτελούν 85 Έλληνες πατριώτες στην τοποθεσία Υμηττού-Χαραυγής.
1981 Δολοφονείται ο Αιγύπτιος Πρόεδρος και στρατιωτικός Ανουάρ Σαντάτ, από φονταμενταλιστές συνωμότες αξιωματικούς, με 37 σφαίρες, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης.
1999 Πεθαίνει η Πορτογαλίδα Αμαλία Ροντρίγκεζ, τραγουδίστρια των Φάντος.
2018 Πεθαίνει στη Βαρκελώνη, όπου γεννήθηκε, η Ισπανίδα υψίφωνος Μονσεράτ Καμπαγιέ, σε ηλικία 85 ετών. H μεγάλη σοπράνο, η οποία είχε αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια, συμπλήρωσε στην καριέρα της περισσότερες από 4.000 παραστάσεις, στην πεντηκονταετή διαδρομή της στη μουσική και μένει στην Ιστορία σαν μία από τις μεγαλύτερες ντίβες της όπερας, κάτι που η ίδια με σεμνότητα απέρριπτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: