8 Δεκ 2018

Ιστορία

8 Δεκεμβρίου
1914 Α΄Παγκόσμιος πόλεμος : η ναυμαχία στα νησιά Falkland, μεταξύ Βρετανών-Συμμάχων και Γερμανών, κατά την οποία επικράτησαν οι Σύμμαχοι και η οποία θεωρείται σημαντική στα πλαίσια του Α΄Παγκοσμίου πολέμου.
1941 Oι ΗΠΑ και η Βρετανία κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ιαπωνία, μετά την επίθεση της τελευταίας στο Περλ Χάρμπορ, μια μέρα νωρίτερα.
1966  Ώρα 02.06 πρωινή το φέρι-μποτ "Ηράκλειον" βυθίζεται λόγω διάρρηξης του πλευρικού καταπέλτη μέσα σε 10' ανοικτά της νήσου Φαλκονέρας, παρασύροντας στο θάνατο 217 από τους επιβαίνοντες.
1978 Πεθαίνει η Γκόλντα Μέιρ, Ισραηλινή Πρωθυπουργός, η πρώτη γυναίκα σ΄αυτό το αξίωμα της χώρας της και μια εκ των ιδρυτών του κράτους του Ισραήλ. (Γενν. 1898)
1980 Σαν σήμερα δολοφονείται ο John Lennon, 40 ετών, συνθέτης, τραγουδιστής και μουσικός των θρυλικών Beatles, από το χέρι του Μαρκ Τσάπμαν, στις 11 το βράδυ στη Νέα Υόρκη. Ο John Lennon επέστρεφε στο σπίτι του έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Γιόκο Όνο, έπειτα από την ηχογράφηση των τραγουδιών Walking on Thin Ice και It Happened, για τον επόμενο δίσκο του.
Ο Τσάπμαν τον πυροβόλησε πολλές φορές στην πλάτη (υπήρξαν μαρτυρίες που έκαναν λόγο για έξι πυροβολισμούς), τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Ο Λένον μεταφέρθηκε αιμόφυρτος στο νοσοκομείο Ρούσβελτ, όπου λίγα λεπτά αργότερα επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του. Σύμφωνα με την αυτοψία, οι σφαίρες προκάλεσαν εσωτερική αιμορραγία, αλλά μια ήταν η θανάσιμη που διαπέρασε την αορτή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: