13 Φεβ 2019

Ιστορία

Johann Strauss II
13 Φεβρουαρίου
1867 Πρεμιέρα στη Βιέννη, για το βαλς "Ο Γαλάζιος Δούναβης" An der schönen blauen Donau, του Αυστριακού Γιόχαν ΣτράουςΉταν παραγγελία του Διευθυντή της ανδρικής Χορωδίας της Βιέννης, Γιόχαν Χέρμπεκ (1831-1877), που ήθελε ένα νέο έργο, γεμάτο ζωντάνια, για να το παρουσιάσει στις καρναβαλικές εκδηλώσεις της πρωτεύουσας των Αψβούργων. Σκοπό είχε να αναστρέψει το βαρύ κλίμα που επικρατούσε στη Βιέννη από την ήττα του Αυστριακού στρατού στον «Πόλεμο των επτά εβδομάδων» με την Πρωσία.
1883 Πεθαίνει ο Γερμανός μουσικοσυνθέτης, ποιητής και συγγραφέας, Ρίχαρντ ΒάγκνερΑπό τα πιο γνωστά του έργα του Βάγκνερ είναι "Το δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν" και "Ο Ιπτάμενος Ολλανδός"  (Γενν. 22/5/1813)
1885 Γεννιέται η Bess Truman, σύζυγος του Προέδρου των Η.Π.Α Harry Truman και η μακροβιότερη Πρώτη κυρία (First Lady) στην ιστορία των Η.Π.Α.
1888 Γεννιέται ο Γεώργιος Παπανδρέου στο Καλέτζι της Αχαίας, τρεις φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδος.
1894 Οι αδελφοί Λυμιέρ κατοχυρώνουν το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την φορητή συσκευή κινηματογράφου.
1924 Ανοίγεται από τον Βρετανό αρχαιολόγο Howard Carter, ο τάφος του Φαραώ Τουταγχαμών, o oποίος βρέθηκε ασύλητος, (Γενν. 1341 π.Χ.)-στη Κοιλάδα των Βασιλέων-προσφέροντας πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες στην επιστήμη. 
1937 Ο Γ. Σεφέρης δημοσιεύει στα Νέα Γράμματα την επιστολή του περί της δημοτικής γλώσσας.
1945 Βομβαρδίζεται και ισοπεδώνεται η Δρέσδη στη Γερμανία, από τα συμμαχικά αεροσκάφη. Το βράδυ της 13ης Φεβρουαρίου προς την 14η, 805 βομβαρδιστικά επιτέθηκαν στην πόλη, με εντολή του Τσώρτσιλ, όπως αποδείχθηκε, αν και ο Τσώρτσιλ τότε είχε αποποιηθεί την ευθύνη. (παραπομπή σε Βομβαρδισμό της Δρέσδης)
1956 Γεννιέται ο Γιάννης Κούρος, δρομέας μεγάλων αποστάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: