15 Ιαν 2020

Ιστορία

15 Ιανουαρίου
1622 Γεννιέται ο Μολιέρος, δημοφιλής Γάλλος θεατρικός συγγραφέας, της περιόδου του κλασσικισμού, ο οποίος έθεσε τις βάσεις του δυτικού θεάτρου. 
1850 Γεννιέται η Σοφία Κοβαλέφσκαγια, η πρώτη Ρωσίδα μαθηματικός και η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια Παν/μίου στη Βόρεια Ευρώπη.
1906 Γεννιέται στη Σμύρνη ο Αριστοτέλης Ωνάσης, Έλληνας εφοπλιστής.
1918 Γεννιέται ο Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ, τ. πρόεδρος της Αιγύπτου.
1919 Πεθαίνει η Ρόζα Λούξενμπουργκ, Γερμανίδα πολιτικός Εβραικής καταγωγής, η επονομαζόμενη ως "κόκκινη" ηρωίδα.
1929 Γεννιέται ο θρυλικός Martin Luther King jr. ο αγωνιστής για τα δικαιώματα των μαύρων.
1940 Πεθαίνει η Καλλιρόη Παρέν, δημοσιογράφος, δασκάλα και από τις πρώτες Ελληνίδες φεμινίστριες. Το 1887 εκδίδει την πρώτη γυναικεία εφημερίδα "Εφημερίς των Κυριών"στην Ελλάδα (αριστερή φωτό), την οποία στην αρχή διευθύνει και συντάσσει απολύτως μόνη της. Γίνεται έτσι η πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφος.
1951 Αυτή την ημέρα η γνωστή ως "Witch of BuchenwaldIlse Koch, οδηγείται στη φυλακή με ισόβια κάθειρξη. Η Koch ήταν σύζυγος του αρχηγού του στρατοπέδου συγκέντρωσης Buchenwald, γνωστή με το παρατσούκλι "μάγισσα" για τον ακραίο σαδισμό της προς τους κρατουμένους. Όμως κάποιες κατηγορίες στο αμερικανικό στρατιωτικό δικαστήριο στο Νταχάου αργότερα, δεν αποδείχτηκαν, όμως υπήρξαν τεκμήρια για μη τήρηση των κανόνων του στρατοπέδου, καθώς επίσης και άλλων κατηγοριών και φημών. Η Koch κρεμάστηκε στο κελί της το 1967.
1973 Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α Richard Nixon, διατάσσει την κατάπαυση πυρός των Αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Βόρειο Βιετνάμ, μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Παρίσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: