23 Ιαν 2020

Ιστορία

23 Ιανουαρίου
1579 Υπογράφεται η Συνθήκη της Ουτρέχτης-Treaty, με την οποία δημιουργούνται οι Κάτω Χώρες.
1783 Γεννιέται ο Σταντάλ, Γάλλος συγγραφέας. Ο ίδιος συνόψισε τη ζωή του σ΄ένα τρίπτυχο:" Έζησα, έγραψα, ερωτεύτηκα ".
1832 Γεννιέται ο Εντουάρ Μανέ, Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος. Ο Μανέ ανήκει στην αρχή του μοντερνισμού στη τέχνη, με την εγκατάλειψη των παλαιών προτύπων & εκφράζοντας ευθέως τη ρήξη του με τον κλασσικισμό.
1878 Ο Ελληνικός στρατός, που είχε εισβάλει στη τουρκοκρατούμενη Θεσσαλία δυο μέρες νωρίτερα, υπό τις διαταγές του Αντιστράτηγου Σκαρλάτου Σούτσου απελευθερώνει τη πόλη του Δομοκού.
"Η κραυγή" - Ε. Μουνκ
1944 Πεθαίνει ο Έντβαρντ Μουνχ, Νορβηγός συμβολιστής ζωγράφος. Πασίγνωστο έργο του "Η Κραυγή". Οι δημιουργίες του επηρρεάστηκαν από τις τραγωδίες της ζωής του και τα έργα του "μιλούν" ιδιαίτερα ζωντανά στον θεατή. Θεωρείται πρόδρομος του ρεύματος του εξπρεσσιονισμού. (Γενν. 12/12/1863)
1973 Σκοτώνεται ο Αλέξανδρος Ωνάσης, γιος του μεγιστάνα Αριστοτέλη, καθώς απογειώθηκε από το Ελληνικό με το προσωπικό του αεροπλάνο.
1989 Πεθαίνει ο Σαλβαντόρ Νταλί, Ισπανός κορυφαίος ζωγράφος, εκκεντρικός, του οποίου όμως το όνομα συνδέθηκε και με την υποστήριξη του ζωγράφου στον Ισπανό δικτάτορα Φράνκο. Ο Νταλί είχε επιδράσεις από την αναγέννηση και το μπαρόκ, ανήκει όμως στο ρεύμα του σουρρεαλισμού-υπερρεαλισμού.
2004 Πεθαίνει ο Helmut Newton, Γερμανός διάσημος φωτογράφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: