5 Μαΐ 2020

Ιστορία

O Καρλ Μαρξ στο Λονδίνο
 το 1869,
με την κόρη του Τζένυ
5 Μαίου
1813 Γεννιέται ο Soeren Kierkegaard, Δανός φιλόσοφος & θεολόγος. Θεωρείται ο πρώτος υπαρξιστής φιλόσοφος & είχε αποκληθεί "Χριστιανός Σωκράτης", λόγω των επιρροών του από τον Έλληνα φιλόσοφο.
1818 Γεννιέται ο Karl Marx, Πρώσος φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, ο θεωρητικός του πολιτικού ρεύματος του κομμουνισμού, γνωστός για την "μαρξιστική" θεωρία, με διάσημο το βιβλίο:"Das Capital"-Το Κεφάλαιο. Γεννήθηκε Εβραίος ως προς το θρήσκευμά του, νωρίς έγινε Προτεστάντης & στο τέλος άθεος.

1821 Πεθαίνει Ναπολέων Βοναπάρτης, Γάλλος πολιτικός και στρατιωτικός, Αυτοκράτορας της Γαλλίας, αποκαλούμενος ως Μέγας, ο οποίος θεωρούνταν ιδιοφυία σε στρατηγικές. Πέθανε εξόριστος, ως αιχμάλωτος των Βρετανών, στο νησί Αγία Ελένη στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό. Το λείψανό του επέστρεψε το 1840 στο Παρίσι.
1846 Γεννιέται ο Πολωνός συγγραφέας Χένρικ Σιενκιέβιτς, βραβευμένος με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1905. Γνωστά έργα του:"Κβο Βάντις", "Διά πυρός και σιδήρου".
1897 Ελληνοτουρκικός πόλεμος:Ισχυρές τουρκικές δυνάμεις, υπό τον Ετέμ πασά, επιτίθενται με σφοδρότητα κατά των Ι και ΙΙ Μεραρχιών στον Δομοκό και τις αναγκάζουν να υποχωρήσουν προς την Όθρυ.
1914 Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Tyron Power. (Tο σημάδι του Ζορρό).
1919 Γεννιέται ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος, γνωστός από την ηγεσία του στη "Χούντα των Συνταγματαρχών", της επταετίας 1967-1974.
1936 Οι Ιταλικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Αντίς Αμπέμπα στην Αιθιοπία.
1965 Πεθαίνει ο Νίκος Γούναρης, ο τροβαδούρος με την βελούδινη φωνή, που μεσουράνησε στο τραγούδι την δεκαετία του ΄50.
1981 Πεθαίνει ο επαναστάτης Bobby Sands, σε ηλικία 27 ετών, μετά από απεργία πείνας 66 ημερών, στη φυλακή Maze. Ο Ιρλανδός Sands και μέλος του IRA, ήταν εκλεγμένος στο Βρεττανικό Κοινοβούλιο και ξεκίνησε την απεργία πείνας την 1η Μαρτίου του 1981, ήταν δε ο πρώτος Ιρλανδός απεργός πείνας. Το βασικό αίτημά του, ήταν να αναγνωριστούν οι κρατούμενοι πολέμου, ως πολιτικοί κρατούμενοι. Η απεργία πείνας ενδυνάμωσε τον IRA, καθώς επίσης και το παγκόσμιο ενδιαφέρον των ΜΜΕ αλλά και της κοινής γνώμης.
1999 Πεθαίνει ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, Έλληνας ηθοποιός, γνωστός επίσης για το θεατρικό-τηλεοπτικό "Εκείνος & εκείνος" κατά την Χουντική περίοδο.
2001 Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄επισκέπτεται την Ελλάδα και είναι η πρώτη επίσκεψη Πάπα της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, μετά στο Σχίσμα του 1054.

Δεν υπάρχουν σχόλια: