22 Ιουν 2020

Ιστορία

Ο Τσίλλερ (αριστερά) μαζί με τον
αρχιτέκτονα Θ. Χάνσεν
22 Ιουνίου
217 π.Χ Διεξάγεται η Μάχη της Γάζας, μεταξύ των επιγόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Πτολεμαίος Δ' της Αιγύπτου νικά τον Αντίοχο Γ' τον επονομαζόμενο και Μέγα, του Βασιλείου των Σελευκιδών.
1837 Γεννιέται ο Ερνέστος Τσίλλερ, Γερμανός αρχιτέκτων, με σημαντικό έργο στην Ελλάδα, όπου σχεδίασε πάνω από 900 κτίρια. Το αρχιτεκτονικό του έργο, που εκτείνεται χρονικά στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου, χαρακτηρίζεται από δημιουργική πνοή και από αίσθηση καλλιτεχνικής ελευθερίας. Δημιούργησε κυρίως στην Ελλάδα και τη Βιέννη. (Θαν. 12/11/1923)
1903 Γεννιέται John Dillinger, Αμερικανός ληστής τραπεζών και «Νο. 1 δημόσιος κίνδυνος» για το FBI.
Γερμανικά τανκς εισβάλλουν στην ΕΣΣΔ
1941 O Hitler εισβάλλει στη Σοβιετική Ένωση, εκπλήσσοντας τον Ιωσήφ Στάλιν και παραβιάζοντας την μεταξύ τους διμερή συνθήκη ειρήνης του 1939 Ribbentrop-Molotov pact. Η εισβολή των Γερμανικών δυνάμεων, ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, αποτελούμενη από περίπου 3 εκατομμύρια στρατιώτες, 3.000 τανκς, 7.000 οπλοπολυβόλα και 3.000 αεροσκάφη. Παρόλες τις προειδοποιήσεις των Βρετανών και των μυστικών υπηρεσιών, ο Στάλιν αρνήθηκε να προετοιμαστεί, επιμένοντας ότι η εισβολή των Γερμανών θα πραγματοποιούνταν το επόμενο καλοκαίρι. Είχαν ανοίξει οι πύλες της κολάσεως και η αρχή της επιχείρησης με το κωδικό όνομα:Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα. Ο διορατικός Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Winston Churchill, σε λόγο του στο BBC radio, είπε μεταξύ άλλων & αναγγέλλοντας την εισβολή : "ο Ρωσικός κίνδυνος είναι και δικός μας κίνδυνος", εννοώντας την Γερμανική επέκταση στη Ρωσία.
1965 Πεθαίνει ο David O. Selznick, Αμερικανός παραγωγός του Χόλυγουντ και ο άνθρωπος που χρηματοδότησε την ταινία σταθμό "Όσα παίρνει ο άνεμος".
1969 Πεθαίνει η Judy Garland, Αμερικανίδα βραβευμένη ηθοποιός, τραγουδίστρια και μητέρα της γνωστής Λίζα Μινέλι.
1992 Αρχίζει στο Βόλο η δίκη για τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ο οποίος δολοφονήθηκε στις μαθητικές εξεγέρσεις στην Πάτρα. Κύριος κατηγορούμενος είναι ο νεοδημοκράτης Γιάννης Καλαμπόκας, ο οποίος καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε ισόβια, αργότερα όμως η ποινή του μειώθηκε σε 17 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: