12 Σεπ 2020

Ιστορία

12 Σεπτεμβρίου
490 π.Χ. Η Μάχη του Μαραθώνα: Οι Αθηναίοι και οι Πλαταιείς συντρίβουν τους Πέρσες, στην πεδιάδα του Μαραθώνα στην Αττική. Συγκαταλέγεται ως μια από τις σημαντικότερες συγκρούσεις στη Παγκόσμια Ιστορία και σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς-φιλολόγους, όρισε τη μοίρα του Δυτικού πολιτισμού.
1829 Διεξάγεται η τελευταία μάχη της Ελληνικής Επανάστασης, η Μάχη της Πέτρας, ανάμεσα στους Οθωμανούς και τους Έλληνες, με αρχηγό τον Δημήτριο Υψηλάντη, αδελφό του Αλέξανδρου που είχε ξεκινήσει την Επανάσταση. Η Μάχη της Πέτρας στη Βοιωτία, έχει ιδιαίτερη αξία, γιατί ήταν η πρώτη και μοναδική φορά κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του '21, που μία επίλεκτη τουρκική στρατιά συνθηκολόγησε επί του πεδίου της μάχης.
Maurice Chevalier
1888 Γεννιέται ο Maurice Chevalier, Γάλλος ηθοποιός, τραγουδιστής και παρουσιαστής, υπήρξε δε σταρ της μουσικής κωμωδίας. 
1899 Τη Δημαρχία της Αθήνας αναλαμβάνει ο Σπυρίδων Μερκούρης, ο οποίος υπήρξε ο μακροβιότερος Δήμαρχος Αθηναίων (1899-1914 και 1929-1934).
1906 Γεννιέται ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς, σπουδαίος Ρώσος συνθέτης. Ο Ισαάκ Γκλίκμαν, μουσικολόγος και φίλος του συνθέτη είχε πει ότι "το δημιουργικό καλλιτεχνικό θάρρος του Σοστακόβιτς, συνδυαζόταν με τον τροφοδοτημένο από τη σταλινική τρομοκρατία φόβο".
1913 Γεννιέται ο θρυλικός Αφρο-Αμερικανός αθλητής Jesse Owens, ο αθλητής που κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου το 1936, μπροστά στον Αδόλφο Χίτλερ.
1920 Τελετή λήξης των 7ων Ολυμπιακών αγώνων της Αμβέρσας.
2018 Ιστορική απόφαση του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου κατά της Ουγγαρίας : Με 448 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε  την ενεργοποίηση της διαδικασίας του άρθρου 7 κατά κράτους μέλους, καθώς η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν κατηγορείται για περιορισμό των ελευθεριών και παραβίαση του Κράτους Δικαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: