8 Σεπ 2020

Ιστορία

8 Σεπτεμβρίου
1157 Γεννιέται ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, Βασιλιάς της Αγγλίας.
1822 Διεξάγεται η Ναυμαχία των Σπετσών, κατά την οποία ο Ελληνικός στόλος καταναυμαχεί με τον Τουρκικό, εμποδίζοντας έτσι τον ανεφοδιασμό του Ναυπλίου, το οποίο πολιορκούσαν οι Έλληνες. Αυτή την ημέρα γίνονται πάντα τιμητικές εκδηλώσεις στο νησί, με αναπαράσταση της Ναυμαχίας.
Λέλα Καραγιάννη
Αρχείο Εθνικής Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας
1914 Γεννιέται ο Δημήτριος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως από το 1972 έως το 1991.
1925 Γεννιέται ο δημοφιλής Peter Sellers, Βρετανός ηθοποιός, γνωστός για τον ρόλο του Επιθεωρητή Κλουζώ στις ταινίες του Ροζ Πάνθηρα.
1941 Τα Γερμανικά στρατεύματα ξεκινούν την πολιορκία του Λένινγκραντ.
1944 Εκτελείται στο Χαιδάρι η αγωνίστρια Λέλα Καραγιάννη, από τους Γερμανούς. Την ίδια ημέρα ομάδα 16 Ιερολοχιτών επιχειρεί επιδρομή σε Γερμανικές εγκαταστάσεις στη Κω, τις οποίες καταστρέφει. Η Καραγιάννη ήταν αρχηγός της αντιστασιακής οργάνωσης "Μπουμπουλίνα".

1949 Πεθαίνει ο Ρίχαρντ Στράους, Γερμανός συνθέτης.
1979 Γεννιέται η Pink, Αμερικανίδα τραγουδίστρια.
2003 Πεθαίνει η Λένι Ρίφενσταλ, σε ηλικία 101 ετών, Γερμανίδα φωτογράφος, σκηνοθέτης και ηθοποιός, πρωτοπόρος στον τομέα της και ταλαντούχος, αλλά και θαυμάστρια του Χίτλερ της ναζιστικής Γερμανίας. Γνωστές ήταν οι κινηματογραφήσεις της, οι οποίες προπαγάνδιζαν τα ναζιστικά ιδεώδη και σκηνοθετημένα σύμφωνα με τις εντολές του Χίτλερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: