9 Σεπ 2020

Ιστορία

9 Σεπτεμβρίου
1585 Γεννιέται ο Καρδινάλιος Ρισελιέ, χαρισματικός Γάλλος κληρικός και πολιτικός, θεωρούμενος και ως ο αρχιτέκτονας της σύγχρονης Γαλλίας, στις ιδέες του οποίου, βασίστηκε μεγάλο μέρος της σύγχρονης Γαλλικής και Ευρωπαικής πολιτικής. Εξαιρετικός διπλωμάτης και τολμηρός, επιλέγοντας ο ίδιος, σε επικίνδυνες εποχές, ενέργειες πολλές φορές με ρίσκο.
1776 Το Κογκρέσο μετονομάζει τις Ηνωμένες Αποικίες σε Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ονομασία που ισχύει μέχρι σήμερα.

1828 Γεννιέται ο Λέων Τολστόι, σπουδαίος Ρώσος συγγραφέας. Είναι γνωστός για τα έργα του «Πόλεμος και Ειρήνη» και «Άννα Καρένινα», που συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα μυθιστορήματα όλων των εποχών.
1901 Πεθαίνει ο Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ, Γάλλος μετα-ιμπρεσιονιστής ζωγράφος.
1901 Σαν σήμερα, η εφημερίδα «Ακρόπολις» του Βλάση Γαβριηλίδη, αρχίζει να δημοσιεύει σε συνέχειες το Ευαγγέλιο του Ματθαίου, σε μετάφραση του λογοτέχνη και μέγα δημοτικιστή Αλέξανδρου Πάλλη, υπό τον τίτλο «Το έργον της Βασιλίσσης η “Ακρόπολις” το συνεχίζει». Η αντίδραση των καθηγητών και φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν άμεση. Σε ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν τη μεταγλώττιση του Πάλλη «γελοιοποίηση των τιμαλφεστέρων του έθνους κειμηλίων».
1917 Ανακοινώνεται ότι ο Βασιλικός κήπος, αργότερα Εθνικός κήπος, θα δοθεί για χρήση στο κοινό, μετά από κάποιες διαρρυθμίσεις.
1922 Γεννιέται ο Μανώλης Γλέζος, αγωνιστής κατά τη Γερμανική κατοχή και πολιτικός.
1923 Γεννιέται η Ροζίτα Σώκου, δημοσιογράφος και συγγραφέας.
1926 Εκδηλώνεται στην Αθήνα το κίνημα του Κονδύλη με 300 νεκρούς.
1976 Πεθαίνει ο Κινέζος πολιτικός Μάο Τσετούνγκ, ο ιδρυτής της Λαικής Δημοκρατίας της Κίνας. Θεωρείται μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες του 20ου αιώνα και ο άνθρωπος που άλλαξε τον ρου της κινεζικής ιστορίας.
2019 Πεθαίνει τα ξημερώματα, από ανακοπή καρδιάς, ο μουσικός και σπουδαίος δημιουργός Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.
2020 Εκτεταμένη φωτιά ξεσπά το βράδυ, στη δομή μεταναστών στη Μόρια, πιθανός εμπρησμός, καταστρέφει ολοσχερώς τα πάντα, με αποτέλεσμα τον χαοτικό διασκορπισμό των μεταναστών, σε καιρό πανδημίας. Το βράδυ επαναλαμβάνονται οι πυρπολήσεις στην ίδια και τη γύρω περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: