27 Μαΐ 2021

Ιστορία

 27 Μαίου

1703 
Ο Μέγας Πέτρος ιδρύει την Αγία Πετρούπολη και την ανακηρύσσει πρωτεύουσα της Ρωσίας. Έχει δοθεί και ο χαρακτηρισμός πατέρας του Ρωσικού έθνους, λόγω των σπουδαίων επιτευγμάτων του.
1840 Πεθαίνει ο Νικολό Παγκανίνι, Ιταλός μεγαλοφυής βιολιστής & συνθέτης. 
Eίναι ο πρώτος που χρησιμοποίησε τους αρμονικούς φθόγγους και ασκούσε τρομερή συναισθηματική επίδραση στο κοινό, με τον τρόπο που έπαιζε.Η ικανότητα του Παγκανίνι να μετατρέπει ακόμα και τα μειονεκτήματά του σε πλεονεκτήματα, φάνηκε στο γεγονός ότι μπορούσε να παίζει τρεις οκτάβες σε τέσσερις χορδές, με μια έκταση του χεριού, ένα κατόρθωμα που είναι σχεδόν αδύνατο ακόμα και σήμερα.
1910 Πεθαίνει ο Γερμανός ιατρός Ρόμπερτ Κοχ, ο οποίος θεωρείται ο θεμελιωτής της βακτηριολογίας, αφού ανακάλυψε τους βάκιλους της σπλήνας και της φυματίωσης, καθώς επίσης και το μικρόβιο της χολέρας. Έδωσε μεγάλη ώθηση στην πρακτική ιατρική και έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1905.
1923 Γεννιέται ο Αμερικανοεβραίος πολιτικός Χένρυ Κίσινγκερ, καθ΄όλα εχθρικά προσκείμενος προς την Ελλάδα, ο οποίος σχεδίαζε την εξωτερική πολιτική των Η.Π.Α, επί κυβερνήσεων Ρίτσαρντ Νίξον και Χένρυ Φορντ.
1941 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος : Το σύγχρονο τότε Γερμανικό θωρηκτό Bismarck βυθίζεται στον Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό, από το Βασιλικό Βρετανικό Ναυτικό, κοντά στη Γαλλία. Οι απώλειες για τους Γερμανούς ήταν πολλές με πάνω από 2.000 νεκρούς και οι επιζήσαντες μόλις 110 άτομα.
1963 Πεθαίνει τελικά ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ιατρός, αθλητής και πολιτικός, στη Θεσσαλονίκη, μετά από ένα προμελετημένο έγκλημα στις 22 Μαίου 1963, με τρίκυκλο που οδηγούσε ο Σπύρος Γκοτζαμάνης. Το κλίμα στην κηδεία του στην Αθήνα ήταν τεταμένο και την παρακολούθησαν 200.000 άτομα.
1964 Πεθαίνει ξαφνικά σε ηλικία 74 ετών ο J. Nehru, ιδρυτής της σύγχρονης Ινδίας και Πρωθυπουργός. Πέθανε από ανακοπή, έχοντας στο πλευρό του την κόρη του Indira Gandhi, μετέπειτα Πρωθυπουργό της χώρας.
1994 Ο Ρώσος συγγραφέας Alexander Solzhenitsyn επιστρέφει στην γενέτειρά του, μετά από 20 χρόνια εξορίας στις Η.Π.Α.
2006 Πεθαίνει ο αρεοπαγίτης Γιάννης Ντεγιάννης, ο δικαστής που δίκασε τους χουντικούς συνταγματάρχες της επταετούς δικτατορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: