30 Μαΐ 2021

Ιστορία

 30 Μαίου

1431
 Η Ιωάννα της Λωραίνης  Γαλλίδα ηρωίδα, καίγεται στην πυρά, από τους Άγγλους, στη πόλη Ρουέν της Γαλλίας, σε ηλικία 19 μόλις ετών. Η Καθολική εκκλησία την ανακήρυξε Αγία το 1920 και για τους Γάλλους θεωρείται επίσης Αγία και προστάτιδά τους.
1814 Γεννιέται ο Μιχαήλ Μπακούνιν, Ρώσος φιλόσοφος και ο θεωρητικός του αναρχισμού.
1826 Πεθαίνει ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, κατά κόσμον Γεώργιος Κόζης, ο μητροπολίτης που ύψωσε το λάβαρο της Ελληνικής Επανάστασης. (Γενν. 1771)
1640 Πεθαίνει ο Πέτερ Ραούλ Ρούμπενς, ο περίφημος Φλαμανδός ζωγράφος.
1778 Πεθαίνει ο Βολταίρος, σπουδαίος Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας, κατά την περίοδο του διαφωτισμού. Διακρινόταν για το αμείλικτο πνεύμα του και την καυστική ειρωνία του.
1913 Λήξη του Α΄Βαλκανικού πολέμου με την υπογραφή της Συνθήκης του Λονδίνου.
1941 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος-Κατοχή : Κατά τις νυκτερινές ώρες, δύο 19χρονοι φοιτητές της ΑΣΟΕΕ & της Νομικής αντίστοιχα, οι Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας, κατεβάζουν από τον ιστό που κυμάτιζε στον Ιερό βράχο της Ακρόπολης, την Γερμανική σημαία, ως μια πράξη αντίστασης στη Γερμανική κατοχή.
1942 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος : Οι Βρετανικές αεροπορικές δυνάμεις βομβαρδίζουν την πόλη Κολωνία-Cologne-στη Γερμανία επί 90 λεπτά, σύμφωνα με το σχέδιο Operation Millenium.
1960 Πεθαίνει ο Μπορίς Παστερνάκ, Ρώσος ποιητής, συγγραφέας, ο δημιουργός του μυθιστορήματος "Δόκτωρ Ζιβάγκο", του οποίου η κυκλοφορία απαγορεύτηκε στη Σοβιετική Ένωση και ο Παστερνάκ απειλήθηκε με εξορία. Το βιβλίο εκδόθηκε στην Ιταλία το 1957. Επίσης το 1958 του απενεμήθη το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, το οποίο, μετά από πολιτικές παρεμβάσεις το αρνήθηκε.
1962 Εκτελείται με απαγχονισμό στο Ισραήλ ο Adolf Eichmann, αξιωματούχος της Γκεστάπο, για τα ναζιστικά του εγκλήματα κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. O Eicmann δεν μετανόησε, τουναντίον μια τελευταία του φράση ήταν : Ελπίζω κάποτε να με ακολουθήσετε όλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: