5 Ιουν 2021

Ιστορία

 5 Ιουνίου

1825
 Ελληνική Επανάσταση 1821 : Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ήρωας της Ελληνικής επανάστασης, δολοφονείται δια στραγγαλισμού, από τους συντρόφους του.
1826 Διαλύεται με ειδικό φιρμάνι το στρατιωτικό σώμα των γενίτσαρων στην Κωνσταντινούπολη.
Η μεγάλη αυτή σφαγή, επί Σουλτάνου του Μαχμούτ Β΄, έχει μείνει γνωστή στην Τουρκική ιστοριογραφία, ως "ευοίωνον γεγονός" (Vaka-I hairiye)
1878 Γεννιέται ο Pancho Villa, Μεξικανός στρατηγός κατά την επανάσταση του Μεξικού.
1883 Γεννιέται ο Τζων Μέυναρντ Κέυνς, μαθηματικός και φημισμένος Άγγλος οικονομολόγος.
1898 Γεννιέται ο Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σημαντικός Ισπανός συγγραφέας και ποιητής. Δολοφονήθηκε στη Γρανάδα σε ηλικία 38 μόλις ετών.
1907 Πέφτει ηρωικά μαχόμενος ο Τέλλος Άγρας ή Καπετάν Άγρας, μακεδονομάχος. Γράφτηκαν γι΄αυτόν τραγούδια, αλλά και το μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα "Στα μυστικά του βάλτου" .
1925 Ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων, ο ιδρυτικός νόμος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
1944 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος : οι Βρετανοί, μια ημέρα πριν την απόβαση στη Νορμανδία, ρίχνουν 5.000 τόννους από βόμβες στα Γερμανικά πλοία.
1947 Ο Georges Marshall, Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α, εκφωνεί λόγο και ανακοινώνει τα κύρια σημεία του σχεδίου του -σχέδιο Μάρσαλ- για την ανοικοδόμηση των Ευρωπαικών χωρών, των οποίων οι πόλεις είχαν ισοπεδωθεί μετά τον καταστροφικό Β΄Παγκόσμιο πόλεμο.
1963 Με το ξέσπασμα του σκανδάλου Profumo, παραιτείται ο John Profumo, Υπουργός πολέμου της Βρετανίας, ένας μορφωμένος & αξιοσέβαστος πολιτικός από την παράταξη των Συντηρητικών. Πέτρα του σκανδάλου η Κριστίν Κίλλερ, χορεύτρια σε καμπαρέ και call girl. Παρόλο ότι συνήψαν σχέση λίγων εβδομάδων, αυτή ήρθε στη δημοσιότητα ως πολιτικό σκάνδαλο, διότι εκείνη την περίοδο η Κίλλερ κοιμόταν και με τον Στρατιωτικό ακόλουθο της Σοβιετικής Ένωσης στο Λονδίνο, Γιεβγκένι Ιβανόφ, ο οποίος ήταν και Ρώσος κατάσκοπος.
1967 Αρχίζει ο περιβόητος Πόλεμος των Έξι Ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ από τη μία πλευρά, την Αίγυπτο, τη Συρία και την Ιορδανία από την άλλη.

1968 Στο Λος Άντζελες ο 24χρονος Σιρχάν Σιρχάν, πυροβολεί τον γερουσιαστή Robert Kennedy, 42 ετών, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για το χρίσμα των Δημοκρατικών, για την Προεδρία των Η.Π.Α. Είχε μόλις τελειώσει το λόγο του για τη νίκη του στη πολιτεία της Καλιφόρνια και βρισκόταν στο Ambassador Hotel, για τη συνέντευξη τύπου που θα ακολουθούσε. Video από τη στιγμή της δολοφονίας του.
2004 Πεθαίνει ο Ronald Reagan, 40ος Πρόεδρος των Η.Π.Α, Ρεπουμπλικανός.
2018 Πεθαίνει η Μάνια Τεγοπούλου, η τελευταία εκδότρια της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία".

Δεν υπάρχουν σχόλια: