28 Σεπ 2021

Ιστορία

  28 Σεπτεμβρίου

1841
 Γεννιέται ο κορυφαίος Γάλλος πολιτικός Georges Clemenceau, γνωστός και ως "ο πατέρας της ειρήνης", ένας από τους κύριους "αρχιτέκτονες" της περίφημης Συνθήκης των Βερσαλλιών το 1919, αναγκάζοντας την Γερμανία να πληρώσει γενναίες αποζημιώσεις-επανορθώσεις για τον Α΄Παγκόσμιο πόλεμο, ως ηττημένη χώρα.
1893 Γεννιέται ο συγγραφέας Γιάννης Σκαρίμπας.

1895 Πεθαίνει ο Louis Pasteur, ο σπουδαίος Γάλλος χημικός και μικροβιολόγος, που ανακάλυψε τη μέθοδο παστερίωσης που φέρει το όνομά του. Είχε πει "Στο πεδίο της παρατηρήσεως, η τύχη ευνοεί μόνο τον προετοιμασμένο νου".
1918 Α΄Παγκόσμιος πόλεμος και ένα περιστατικό περίεργο συμβαίνει όταν ένας Βρετανός στρατιώτης, ο Henry Tandey, συναντά στο δρόμο του έναν νεαρό δεκανέα τραυματισμένο και αρνείται να τον πυροβολήσει. Ο Γερμανός δεκανέας ήταν ο Αδόλφος Χίτλερ.
1931 Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Αλέξανδρος Διομήδης, υποβάλλει την παραίτησή του, μετά τη διαφωνία του με τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο για το χειρισμό του θέματος της «προστασίας της δραχμής».
Γ. Α. ΝΑΣΕΡ
1939
 Η Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση συμφωνούν στη διαίρεση της Πολωνίας.
1970 Πεθαίνει από καρδιακή ανακοπή, ο Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ, Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, από το 1956 μέχρι το 1970. Το 1956 είχε προχωρήσει στην Εθνικοποίηση της Διώρυγας του Σουέζ, προκαλώντας αντιδράσεις στον έξω από την Αίγυπτο, κόσμο. Θεωρείται στον Αραβικό κόσμο, μια σπουδαία προσωπικότητα και μεταρρυθμιστής στη χώρα του. (Γενν. 1918, Αλεξάνδρεια)
2000 Πεθαίνει ο Καναδός τ. Πρωθυπουργός της χώρας του, Pierre Trudeau. (Γενν. 1919)

Δεν υπάρχουν σχόλια: