9 Μαΐ 2022

Ιστορία

 9 Μαίου

1874
 Γεννιέται ο Χάουαρντ Κάρτερ-Howard Carter, ο θρυλικός Βρετανός αρχαιολόγος που ανακάλυψε τον τάφο Φαραώ Τουτανγχαμών στην Αίγυπτο.
1877 Σεισμός μεγέθους 8,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα ανοικτά των ακτών του Περού, σκοτώνει 2.541 άτομα.
1927 Σαν σήμερα άρχισαν οι πρώτες Δελφικές ΕορτέςΟι γιορτές αυτές οργανώθηκαν με πρωτοβουλία του ποιητή Άγγελου Σικελιανού και της Αμερικανίδας συζύγου του Εύας Πάλμερ - Σικελιανού.
1945 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος : Η πρώτη ημέρα μετά τον πόλεμο, η 9η Μαίου, ανακηρύσσεται ως ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, που αποτελεί σταθμό στην επέκταση του χιτλεροφασισμού στον κόσμο.
1945 Β΄Παγκόσμιος πόλεμοςΣυλλαμβάνεται ο ναζιστής αρχηγός της Luftwaffe & επικεφαλής της Γκεστάπο, Herman Goering, από το 7ο Τμήμα του Αμερικανικού Στρατού στη Βαυαρία. Κατά τη Δίκητης Νυρεμβέργης καταδικάστηκε, ως ένοχος, με εντολή να κρεμαστεί, όμως πριν από την εκτέλεσή του αυτοκτόνησε με χάπι υδροκυανίου, το οποίο είχε κρύψει από τους φρουρούς της φυλακής του. 
1945 Ο Κόκκινος στρατός ελευθερώνει την Πράγα, από τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής.
1955 Η Δυτική Γερμανία γίνεται δεκτή ως μέλος του ΝΑΤΟ.
1976 Πεθαίνει η Ούλρικε Μάινχοφ, Γερμανίδα αγωνίστρια και δημοσιογράφος. Ο θάνατός της, ως αυτοκτονία-βρέθηκε κρεμασμένη στο κελί της-αμφισβητήθηκε κατά την δεύτερη νεκροψία, που έδειξε ότι πέθανε πριν απαγχονιστεί.
1978 Βρίσκεται δολοφονημένος από τις Ερυθρές ταξιαρχίες, ο Άλντο Μόρο, Ιταλός πολιτικός και Πρωθυπουργός, τον οποίο είχε απαγάγει η οργάνωση πριν από 54 ημέρες. Το πτώμα του βρέθηκε στο πορτ-μπαγκάζ "παρατημένου" αυτοκινήτου. (φωτογραφία)
1980 Ο Γεώργιος Ράλλης αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδος.
2009 Πεθαίνει ο Ευγένιος Σπαθάρης, η ψυχή του θεάτρου σκιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: