28 Απρ 2013

Ιστορία

28 Απριλίου
1758 Γεννιέται ο 5ος Πρόεδρος των Η.Π.Α, James Monroe, o oποίος είχε πολεμήσει κατά την εποχή της Αμερικανικής επανάστασης. Γνωστό έμεινε στην ιστορία, η διακήρυξη του "δόγματος Monroe" στις 2 Δεκεμβρίου του 1823 από τον Αμερικανό Πρόεδρο, το οποίο αναφέρει ότι οι Η.Π.Α δεν θα επιτρέψουν στις Ευρωπαικές δυνάμεις να αναμιχθούν στις υποθέσεις της Βόρειας & της Νότιας Αμερικής.

Επιπλέον ο Πρόεδρος Μονρόε, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους, να μην προσπαθήσουν να εγκαταστήσουν μοναρχικά καθεστώτα στα νέα κράτη της Αμερικανικής ηπείρου, τα οποία είχαν αποκτήσει την ανεξαρτησία τους. Το δόγμα Μονρόε αποτέλεσε πυλώνα της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, το οποίο όμως στην πορεία προσαρμοζόταν ανάλογα με τα συμφέροντα των Η.Π.Α.
1878 Γεννιέται ο Λάιονελ Μπάρυμορ, Αμερικανός ηθοποιός, βραβευμένος με Όσκαρ και πρόγονος της Ντριού Μπάρυμορ, επίσης ηθοποιού.
1789 Ξεσπά η γνωστή "Ανταρσία του Μπάουντι".
1908 Γεννιέται ο Όσκαρ Σίντλερ, Γερμανός επιχειρηματίας, ο οποίος έσωσε  1.300 Εβραίους από τη ναζιστική θηριωδία του στρατοπέδου της Βαρσοβίας, προσλαμβάνοντάς τους, ως εργάτες στο εργοστάσιό του.  Η προσπάθειά του και το έργο του, έγιναν η γνωστή βραβευμένη ταινία "η Λίστα του Σίντλερ".
1920 Το Αζερμπαιτζάν προσαρτάται στη Σοβιετική Ένωση.
1945 Στην Ιταλία οι "παρτιζάνοι"σκοτώνουν τον δικτάτορα Benito Mussolini μαζί με την ερωμένη του Clara Petacci και ακόμα λίγους στενούς φίλους του.
1969 Ο Σαρλ Ντε Γκωλ παραιτείται από Πρόεδρος της Γαλλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: