17 Μαΐ 2013

Ιστορία

17 Μαίου
1510 Πεθαίνει ο Αναγεννησιακός Ιταλός ζωγράφος Σάντρο Μποτιτσέλλι, με γνωστότερα έργα του την Αλληγορία της Άνοιξης & την Γέννηση της Αφροδίτης.
1792 Ξεκινά τη λειτουργία του το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

1902 Ανακαλύπτεται ο "Μηχανισμός των Αντικυθήρων" από τον Έλληνα αρχαιολόγο Βαλέριο Στάη (το 1901, σύμφωνα με άλλες πηγές). Σήμερα, πλήρως ανεπτυγμένος και τεχνικά-ιστορικά αναλυμένος, εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, συγκεντρώνοντας το θαυμασμό των επισκεπτών. Στο video δείτε το ντοκιμαντέρ που αφορά το Ναυάγιο των Αντικυθήρων και τον Μηχανισμό που ανακαλύφθηκε μέσω αυτού.
1911 Γεννιέται η Ιρλανδή ηθοποιός Maureen O΄Sullivan, η πρώτη Jane του Ταρζάν, συμπρωταγωνίστρια απέναντι στον Τζώνυ Βαισμίλλερ (Ταρζάν). Η Ο΄Sullivan είναι η μητέρα της ηθοποιού Mia Farrow.
1914 Υπογράφεται το "Πρωτόκολλο της Κέρκυρας", με το οποίο αναγνωρίζεται η πλήρης αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, από το Αλβανικό κράτος. Ήδη από τις 26 Απριλίου 1914, είχαν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις, κατόπιν αγώνων των Ελλήνων σε μάχες και της συμμετοχής της προσωρινής αυτόνομης κυβέρνησης των Βορειοηπειρωτών, με ηγέτη τον διορατικό Γεώργιο Χρηστάκη-Ζωγράφο.
1918 Στην περίφημη μάχη του Σκρα, οι Έλληνες νικούν τους Γερμανο-Βουλγάρους.
1940 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος και η Γερμανία καταλαμβάνει τις Βρυξέλλες στο Βέλγιο και ξεκινά την εισβολή στη Γαλλία.
2012 Πεθαίνει η Donna Summer, Αμερικανίδα τραγουδίστρια της ποπ, αποκαλούμενη και disco queen.

Δεν υπάρχουν σχόλια: