27 Μαΐ 2013

Ιστορία

27 Μαίου
1703 Ο Μέγας Πέτρος ιδρύει την Αγία Πετρούπολη και την ανακηρύσσει πρωτεύουσα της Ρωσίας. Έχει δοθεί και ο χαρακτηρισμός πατέρας του Ρωσικού έθνους, λόγω των επιτευγμάτων του.
1840 Πεθαίνει ο Νικολό Παγκανίνι, Ιταλός βιολιστής και συνθέτης. Η μεγαλοφυία του σε συνδυασμό με την πρωτοφανή για την εποχή τεχνική που χρησιμοποιούσε, εδραίωσαν τη φήμη του σε ολόκληρη την Ιταλία. Ασκούσε τρομακτική συναισθηματική επίδραση στο κοινό του. Ο Παγκανίνι χρησιμοποίησε πρώτος τους αρμονικούς φθόγγους.

1910 Πεθαίνει ο Γερμανός ιατρός Ρόμπερτ Κοχ, ο οποίος θεωρείται ο θεμελιωτής της βακτηριολογίας, αφού ανακάλυψε τους βάκιλους της σπλήνας και της φυματίωσης, καθώς επίσης και το μικρόβιο της χολέρας. Έδωσε μεγάλη ώθηση στην πρακτική ιατρική και έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1905.
1923 Γεννιέται ο Αμερικανοεβραίος πολιτικός Χένρυ Κίσινγκερ, καθ΄όλα εχθρικά προσκείμενος προς την Ελλάδα, ο οποίος σχεδίαζε την εξωτερική πολιτική των Η.Π.Α, επί κυβερνήσεων Ρίτσαρντ Νίξον και Χένρυ Φορντ.
1941 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος και το Γερμανικό θωρηκτό Bismarck βυθίζεται στον Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό, από το Βασιλικό Βρετανικό Ναυτικό, κοντά στη Γαλλία. Οι απώλειες για τους Γερμανούς ήταν πολλές με πάνω από 2.000 νεκρούς.
1963 Πεθαίνει ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ιατρός, αθλητής και πολιτικός, στη Θεσσαλονίκη, μετά από  ένα προμελετημένο έγκλημα στις 22 Μαίου 1963, με τρίκυκλο που οδηγούσε ο Σπύρος Γκοτζαμάνης. Φέτος το 2013, συμπληρώνονται 50 χρόνια από την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Το κλίμα στην κηδεία του στην Αθήνα ήταν τεταμένο & την παρακολούθησαν 200.000 άτομα.
1964 Πεθαίνει ξαφνικά σε ηλικία 74 ετών ο J. Nehru, ιδρυτής της σύγχρονης Ινδίας και Πρωθυπουργός. Πέθανε από ανακοπή, έχοντας στο πλευρό του την κόρη του Indira Gandhi, μετέπειτα Πρωθυπουργό της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: