31 Μαΐ 2013

Ιστορία

Walt Whitman
31 Μαίου
1594 Πεθαίνει ο Τιντορέντο, Ιταλός ζωγράφος, από τους σημαντικότερους της περιόδου της Αναγέννησης.
1809 Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών, ο Φραντς Γιόζεφ Χάιντ, σπουδαίος Αυστριακός συνθέτης της κλασσικής εποχής, γνωστός για τα ορατόριά του.
1819 Γεννιέται ο Walt Whitman, Αμερικανός ποιητής & δημοσιογράφος, από τους μεγαλύτερους ποιητές στην Αμερικανική Λογοτεχνία, ασκώντας μεγάλη επιρροή στη διαμόρφωση & την πορεία της.

1905 Ο Πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης, δολοφονείται προσερχόμενος
στη Βουλή, από έναν χαρτοπαίκτη, λεσχειάρχη. Ήταν ο δεύτερος επιφανής πολιτικός, μετά τον Ιωάννη Καποδίστρια που δολοφονήθηκε. Ο Θ. Δηλιγιάννης διετέλεσε πέντε φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδος, της συντηρητικής παράταξης και μεγάλος αντίπαλος του Χαρίλαου Τρικούπη, ο οποίος προσπαθούσε να εκσυγχρονίσει τη χώρα από τις συντηρητικές δομές της.

1923 Γεννιέται ο Ραινιέ Γ΄, Πρίγκηπας του Μονακό. (Θαν. 2005)
1952 Ο Νικόλαος Πλαστήρας αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
1954 Πεθαίνει ο Αντώνης Μπενάκης, πολιτικός, εθνικός ευεργέτης και ιδρυτής του Μουσείου Μπενάκη. Αδελφή του ήταν η Πηνελόπη Δέλτα, της οποίας το βιβλίο "ο Τρελλαντώνης" αφορά τον ίδιο.
1962 Πεθαίνει ο Adolf Eichmann, σε ηλικία 56 ετών, ναζί, εγκληματίας πολέμου, ο οποίος δικάστηκε και εκτελέστηκε στο Ισραήλ, ως βασικός εμπλεκόμενος για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων.
1996 Πεθαίνει ο Timothy Francis Leary, Αμερικανός ψυχολόγος, γνωστός για τη θέση του υπέρ του παραισθησιογόνου LSD. Καταδιώχθηκε και φυλακίστηκε για τις θέσεις του από τη συντηρητική κυβέρνηση του R. Nixon. (Γενν. 22/10/1920)
2000 Πεθαίνει ο Tito Puente, Αμερικανός συνθέτης, ο "βασιλιάς", όπως τον αποκαλούν, της latin & jazz μουσικής. Σπάνιο video "El Cumbanchero", 1965

Δεν υπάρχουν σχόλια: