9 Μαΐ 2013

Ιστορία

9 Μαίου
1805 Πεθαίνει ο Φρίντριχ Σίλερ, Γερμανός ποιητής και ιστορικός.
1936 Η μεγάλη απεργία των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη οδηγεί σε λουτρό αίματος, από την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων. Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος, εμπνεόμενος από το γεγονός, γράφει το περίφημο ποίημα: "Επιτάφιος".
1945 Η πρώτη ημέρα μετά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο, η 9η Μαίου, ανακηρύσσεται ως ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, που αποτελεί σταθμό στην επέκταση του χιτλεροφασισμού στον κόσμο.

1945 Συλλαμβάνεται ο ναζιστής αρχηγός της Luftwaffe & επικεφαλής της Γκεστάπο, Herman Goering, από το 7ο Τμήμα του Αμερικανικού Στρατού στη Βαυαρία. Κατά τη δίκη της Νυρεμβέργης (History channel-docum.) καταδικάστηκε, ως ένοχος, με εντολή να κρεμαστεί, όμως πριν από την εκτέλεσή του αυτοκτόνησε με χάπι υδροκυανίου, το οποίο είχε κρύψει από τους φρουρούς της φυλακής του. 
1945 Ο Κόκκινος στρατός ελευθερώνει την Πράγα, από τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής.
1955 Η Δυτική Γερμανία γίνεται δεκτή ως μέλος του ΝΑΤΟ.
1976 Πεθαίνει η Ούλρικε Μάινχοφ, Γερμανίδα αγωνίστρια και δημοσιογράφος. Ο θάνατός της, ως αυτοκτονία-βρέθηκε κρεμασμένη στο κελί της-αμφισβητήθηκε κατά την δεύτερη νεκροψία, που έδειξε ότι πέθανε πριν απαγχονιστεί.
1978 Βρίσκεται δολοφονημένος από τις Ερυθρές ταξιαρχίες, ο Άλντο Μόρο, Ιταλός πολιτικός και Πρωθυπουργός, τον οποίο είχε απαγάγει η οργάνωση πριν από 54 ημέρες. Το πτώμα του βρέθηκε στο πορτ-μπαγκάζ αυτοκινήτου, όπως δείχνει το video εκείνης της ημέρας.
1980 Ο Γεώργιος Ράλλης αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδος.
2009 Πεθαίνει ο Ευγένιος Σπαθάρης, η ψυχή του θεάτρου σκιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: