27 Ιουν 2013

Ιστορία

27 Ιουνίου
1638 Κατά διαταγή του Σουλτάνου Μουράτ Δ΄, αποκεφαλίζεται στην Κωνσταντινούπολη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κύριλλος Λούκαρης, με την ψευδή κατηγορία, ότι προετοίμαζε επίθεση των Ρώσων κατά της Κων/λεως και επανάσταση των Ελλήνων.
1905 Ξεσπάει ανταρσία στο ρωσικό πολεμικό πλοίο Ποτέμκιν, από το πλήρωμα των ναυτικών του, ενάντια στον Τσάρο. Αν και η κατάληξη του κινήματος ήταν ατυχής, θεωρείται προάγγελος της επανάστασης του 1917.
1913 Β΄Βαλκανικός πόλεμος : ο Ελληνικός στρατός απελευθερώνει το Σιδηρόκαστρο από τους Βουλγάρους. Επιπλέον η ναυτική μοίρα με επικεφαλής τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη εισέρχεται στο λιμάνι της Καβάλας, απελευθερώνοντας την πόλη από την Βουλγαρική κατοχή.
1921 Μικρασιατική εκστρατεία, κατά την οποία η Στρατιά της Μικράς Ασίας, ξεκινά μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις.
1939 "Frankly, Μy dear...". Η φράση, σε μια από τις πιο διάσημες σκηνές στον παγκόσμιο κινηματογράφο, του Ρετ Μπατλερ προς την Σκάρλετ Ο Χάρα, της θρυλικής & βραβευμένης ταινίας "Όσα παίρνει ο άνεμος", γυρίστηκε σήμερα.
1940 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος και οι Γερμανοί ναζί χρησιμοποιούν μια πρωτοποριακή μετάδοση μυστικών τηλεπικοινωνιών, για κρυπτο/αποκρυπτογράφηση με το  όνομα Enigma. Η μηχανή κατασκευάστηκε από τον Γερμανό μηχανικό Arthur Scherbius, κατά τον Α΄Παγκόσμιο πόλεμο.
2001 Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός και μουσικός, Jack Lemmon.

Δεν υπάρχουν σχόλια: