6 Ιουν 2013

Ιστορία

Διάσκεψη της Λωζάνης -1923
6 Ιουνίου
1822 Ο Κωνσταντίνος Κανάρης πυρπολεί την Τουρκική ναυαρχίδα στη Χίο.
1868 Γεννιέται ο Ρόμπερτ Φάλκον Σκωτ, Αγγλος εξερευνητής.
1923 Διάσκεψη της Λωζάνης : καθορίζονται οριστικά τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, με σύνορο τον μέσο ρου του ποταμού Έβρου.

Το θρυλικό αυτοκίνητο μάρκας Πακάρ που φυλάσσεται
στη Χαλέπα, στο ίδρυμα "Ελευθέριος Βενιζέλος"
1933 Νέα δολοφονική απόπειρα πραγματοποιείται κατά του Ελ. Βενιζέλου στο αυτοκίνητό του, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του Έλενα, στο ύψος του Παράδεισου Αμαρουσίου. Είχαν γευματίσει στο σπίτι της Πηνελόπης Δέλτα και έφυγαν από τη Κηφισιά γύρω στις 11 το βράδυ, για να επιστρέψουν στην Αθήνα. Θανατηφόρα σφαίρα βρίσκει στο κεφάλι τον σωματοφύλακά του Μαρκάκη, που επέβαινε στο συνοδευτικό αυτοκίνητο και ελαφρά τραυματίζεται η σύζυγος του Βενιζέλου, Έλενα. Αποκαλύφθηκε ότι για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ελευθέριου Βενιζέλου, είχαν διατεθεί 2.000.000 δραχμές, από άγνωστο χρηματοδότη. Η κυβέρνηση Τσαλδάρη όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για την ασφάλεια του Βενιζέλου, αλλά μάλλον την υπέσκαπτε.
1944 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος : Απόβαση στη Νορμανδία. Full victory-nothing else, (ολοκληρωτική νίκη-τίποτα άλλο) είπε ο Γενικός στρατηγός των Συμμαχικών δυνάμεων, Dwight Eisenhower, δίνοντας τις τελευταίες οδηγίες στους αλεξιπτωτιστές, πριν ξεκινήσουν για το πρώτο κύμα της εισβολής στη Νορμανδία. Η απόβαση στη Νορμανδία έκρινε στο μεγαλύτερο μέρος της, την τελική έκβαση του πολέμου. Η επίθεση ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, κάτω από την εντολή του Άγγλου Γενικού Στρατηγού Bernard Montgomery. Περίπου 1.300 αεροσκάφη της RAF συμμετείχαν στο πρώτο κύμα των επιθέσεων, στη συνέχεια 1.000 Αμερικανικά βομβαρδιστικά ανέλαβαν την επίθεση, βομβαρδίζοντας στόχους στο βόρειο τμήμα της Γαλλίας. Η επιχείρηση της απόβασης στη Νορμανδία ονομάστηκε D-Day & κωδικό όνομα Operation Overlord και είχε προγραμματιστεί να γίνει την 1η Μαίου του 1944. Όμως αναβλήθηκε για να γίνει καλύτερη προετοιμασία των δυνάμεων, να έχει καλύτερο καιρό, πανσέληνο & ευνοικότερες συνθήκες. Παρακολουθείστε τα δύο βίντεο εκείνης της εποχής και την ανάλυση της απόβασης. (1ο βίντεο έγχρωμο)
1949 Ο Τζωρτζ Όργουελ εκδίδει το βιβλίο του "1984".
1960 Πεθαίνει ο αθλητής στίβου & εμποδιστής, κατά την προπολεμική περίοδο Χρήστος Μάντικας. (Γενν. 1902)
1961 Πεθαίνει ο Καρλ Γιούνγκ, Ελβετός ψυχίατρος, ψυχολόγος και ο εισηγητής της αναλυτικής ψυχολογίας. Συνέντευξη του Carl Jung στο σπίτι του στη Ζυρίχη το 1959. (κλικ στον κόκκινο σύνδεσμο-με ελληνικούς υπότιτλους)
1961 Πεθαίνει ο Ιωάννης Θεοτόκης, Έλληνας πολιτικός, ο οποίος είχε διατελέσει και Πρωθυπουργός στις αρχές της δεκαετίας του 1950.

Δεν υπάρχουν σχόλια: