24 Ιουλ 2013

Ιστορία

24 Ιουλίου
1783 Γεννιέται ο Σιμόν Μπολιβάρ, επαναστάτης και ηγέτης της Βενεζουέλας, γνωστός ως El Libertador, δηλαδή ο Ελευθερωτής.
1864 Βασανίζεται από τους Οθωμανούς και πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Τάττης, έμπορος & αγωνιστής του 1821.
1911 Aνακαλύπτεται ο αρχαίος οικισμός των Ίνκα Machu Picchu, στο Περού, από τον Αμερικανό αρχαιολόγο Hiram Bingham, η "χαμένη πόλη των Ίνκα". Σήμερα αποτελεί κορυφαίο ιστορικό και τουριστικό προορισμό.

1923 Υπογράφεται η ιστορική Συνθήκη της Λωζάνης, με την οποία οριστικοποιούνται τα σημερινά σύνορα της Τουρκίας, μαζί και με άλλα σοβαρά άρθρα για την Ελλάδα, τα οποία προήλθαν από την ήττα της χώρας, μετά τη Μικρασιατική εκστρατεία. Θεωρείται από τις σπουδαιότερες συνθήκες της σύγχρονης Ευρωπαικής ιστορίας.

Η υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης
1924 Γεννιέται ο Άρης Πουλιανός, ανθρωπολόγος, με σημαντικές ανασκαφές ανά την Ελλάδα, όπως το Σπήλαιο των Πετραλώνων.
1943 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος:Επιχείρηση Gomorrah, μια από τις μεγαλύτερες πολεμικές επιχειρήσεις στην ιστορία, πραγματοποιείται από Βρετανικές δυνάμεις, για τον βομβαρδισμό του Αμβούργου, ρίχνοντας 2.300 τόνους εμπρηστικών βομβών σε λίγες μόνο ώρες. Οι συνέπειες για τον Χίτλερ ήταν σημαντικές, αρνούμενος ο ίδιος να επισκεφθεί τα καμμένα κτίρια, προοιωνίζοντας όμως την μελλοντική του ήττα.
Video από την επιχείρηση Γόμορρα.
1974 Άφιξη στην Αθήνα του από χρόνια κατοίκου στο Παρίσι, Κων/νου Καραμανλή, με αεροπλάνο της Γαλλικής προεδρίας, επί Ζισκάρ Ντ΄Εστέν, προσωπικού φίλου του Καραμανλή. Ο χουντικός Φ. Γκιζίκης τον είχε προσκαλέσει, διατηρώντας ο Καραμανλής την τότε στρατιωτική χουντική ηγεσία.
1980 Πεθαίνει ο Βρετανός ηθοποιός Peter Sellers, γνωστός και από τον αμίμητο ρόλο του ως Επιθεωρητή Κλουζώ, στη σειρά ταινιών "Ο Ροζ Πάνθηρας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: