28 Ιουλ 2013

Ιστορία

28 Ιουλίου
1655 Πεθαίνει ο Σιρανό Ντε Μπερζεράκ, Γάλλος ποιητής και συγγραφέας.
1741 Πεθαίνει ο Αντόνιο Βιβάλντι, Ιταλός συνθέτης, εξαιρετικός στο βιολί, από τους σημαντικότερους μουσικούς της εποχής του μπαρόκ, με το γνωστό κονσέρτο του-σύνθεση, τις περίφημες "Τέσσερις εποχές", που εξέδωσε γύρω στα 1725.
1750 Πεθαίνει ο Johann Sebastian Bach, Γερμανός κλασσικός συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας, μουσικός παιδαγωγός της εποχής του μπαρόκ.
1902 Γεννιέται ο Αυστριακός φιλόσοφος Καρλ Πόπερ.
1913 Σαν σήμερα(με το παλαιό ημερολόγιο και με το νέο 10 Αυγούστου), υπογράφεται η Συνθήκη του Βουκουρεστίου, με την οποία τερματίζεται ο Β΄Βαλκανικός πόλεμος. Τα κράτη που την υπέγραψαν ήταν:Ελλάδα, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Ρουμανία. Η Βουλγαρία ηττήθηκε χάνοντας σημαντικά εδάφη και πληρώνοντας ακριβά τον μαξιμαλισμό και την φιλοπόλεμη επιπολαιότητα των ηγετών της. Η Συνθήκη αυτή καθόρισε να νέα σύνορα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επιπλέον η Υψηλή Πύλη έχασε το 83% των εδαφών της, επί της Ευρωπαικής Τουρκίας, προοιωνίζοντας έτσι την τελική διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
1914 Η Αυστροουγγαρία κηρύσσει τον πόλεμο στη Σερβία, μετά τη δολοφονία του Σεράγεβο, αρχίζοντας έτσι επίσημα τον Α΄Παγκόσμιο πόλεμο.
Η υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών το 1920
1920 Υπογράφεται η περίφημη Συνθήκη των Σεβρών, ο μέγας Εθνικός θρίαμβος των Ελλήνων και μένοντας στην ιστορία ως η Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών. Είναι η τελική συνθήκη ειρήνης, που υπέγραψε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη Γαλλική πόλη Σεβρ, με την Ελλάδα να βγαίνει άκρως ωφελημένη και την Τουρκία καταδικασμένη & συρρικνωμένη. Το έθνος πανηγυρίζει, όμως έμελλε να μην εφαρμοσθεί ποτέ η καλύτερη πολιτική Συνθήκη που υπεγράφη ποτέ για τα συμφέροντα της χώρας. (Με τον νέο ημερολόγιο η ημερομηνία είναι 10 Αυγούστου 1920
1929 Γεννιέται η Jaqueline Kennedy, πρώτη κυρία των Η.Π.Α, σύζυγος του δολοφονηθέντος Προέδρου J.F. Kennedy.
1942 Πεθαίνει ο Sir William Flindres Petrie, Άγγλος αρχαιολόγος και αιγυπτιολόγος, με σημαντικές ανακαλύψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: