16 Αυγ 2013

Ιστορία

16 Αυγούστου
1888 Γεννιέται ο Τόμας Έντουαρντ Λώρενς, αρχαιολόγος, συγγραφέας, γνωστός ως Λώρενς της Αραβίας, Βρετανός, ο οποίος ξεσήκωσε τους Άραβες εναντίον των Οθωμανών.
1917 Α΄Παγκόσμιος πόλεμος και σαν σήμερα διεξάγετα η μάχη του Langemarck, η οποία θεωρείται και ως η τρίτη μάχη του Ypres, κατά την οποία τα Βρετανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν το ομώνυμο χωριό (στη περιοχή του Βελγίου), από τους Γερμανούς.

1919 Γεννιέται ο δημοφιλής συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης. Κορυφαίο μυθιστόρημά του, "το Λάθος" (1965), παγκόσμιας αποδοχής, που εξακολουθεί να εκπλήσσει με τον μοντερνισμό και την ανθρωπιά του. (Θαν. 2003)
1920 Γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής Charles Bukowski, στη Γερμανία.
1936 Βιβλία καίγονται σε διάφορες πλατείες στην ελληνική επικράτεια, από ανθρώπους της δικτατορίας του Μεταξά. Μεταξύ άλλων, καίγονται και βιβλία του Γκαίτε, Τολστόι, Φρόιντ.
1977 Πεθαίνει ο θρυλικός Elvis Presley, από καρδιακή ανακοπή. Ταλαντούχος και θεωρούμενος ως ο Βασιλιάς του rock n roll, έγινε διάσημος για την βελούδινη βαθιά φωνή του και το αμίμητο κούνημα των γοφών του. Θεωρείται ο πιο πλούσιος πεθαμένος καλλιτέχνης-the richest dead celebrity. (Γενν. 1935)
2003 Ο πρώην δικτάτορας της Ουγκάντα, Idi Amin, πεθαίνει εξόριστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: