30 Αυγ 2013

Μια παρτίδα σκάκι για τον Obama

Στην Αγγλία η Βουλή των Κοινοτήτων, ψήφισε κατά της επέμβασης στη Συρία, ο δε αρχηγός της Αντιπολίτευσης, δήλωσε χαρακτηριστικά πως χαίρεται που έκαναν τον Πρωθυπουργό David Cameron, να λογικευτεί. Ο Υπουργός Άμυνας των Η.Π.Α Chuck Hagel, δήλωσε ότι σέβεται την ψήφο του Κοινοβουλίου για τη μη συμμετοχή της Βρετανίας σε μια δυνητική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
Τώρα αποδυναμώνεται η συμμαχία Η.Π.Α-Βρετανίας και το ερώτημα που τίθεται, είναι αν η Αμερική θα δράσει μονομερώς, παίρνοντας στους ώμους της το ηθικό, υλικό και πολιτικό κόστος μιας τέτοιας επέμβασης. Οι ισορροπίες είναι πια λεπτές, οι συμμαχίες της Αμερικής, περισσότερο αφορούν τομείς της οικονομίας, που σε καμιά περίπτωση δεν θα ήθελε ο Πρόεδρος Obama να βλάψει και το χειρότερο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σχετική ασφάλεια τις συνέπειες, όπως ίσως μπορούσε να το κάνει πριν 20-30 χρόνια.
Η επιθυμία των Αμερικανών είναι να εμπλέξουν τη Γερμανία της Μέρκελ στο πόλεμο κατά της Συρίας, αφενός μεν για να μειωθεί το πολιτικό κόστος, επιμερίζοντάς το, αφετέρου δε, να μειώσουν την επιρροή της Γερμανίας στις πιο αδύναμες χώρες του Νότου, αλλά και σε διαχρονικούς Συμμάχους, όπως η Γαλλία.
Όλα αυτά βέβαια θα επιτευχθούν σίγουρα, σε περίπτωση που υπάρξουν αρνητικά αποτελέσματα, αλλά ίσως και στη περίπτωση που απλά μείνουν σχετικά ουδέτερα, καθότι η Γερμανία, ως χώρα της Ευρώπης, βρίσκεται πιο κοντά στα εδάφη της Μέσης Ανατολής απ΄ότι οι Η.Π.Α και άρα το πολιτικό κόστος θα φανεί άμεσα, με δεδομένο ότι η Γερμανία έχει εκλογές σε λίγο.

Ας μην ξεχάσουμε και τους Ρώσους, οι οποίοι μετά την άρνηση της Βρετανίας, ενδυναμώνονται-μείον 1 σύμμαχος-αλλά συνεχίζουν να αγωνιούν και δεν επιθυμούν, όπως είχαμε αναφέρει, επέμβαση στη Συρία. Μια τυχόν συμμαχία Γερμανίας-Ρωσίας, θα ήταν εφικτή? Αυτό όμως δεν αποφασίζεται "επί του πιεστηρίου" και ο λύκος δεν γίνεται φίλος με την αλεπού, ούτε με έκτακτη συνθήκη.

Οι Η.Π.Α και ο Πρόεδρος Obama πρέπει να σκεφτούν όλα τα ενδεχόμενα, επιπλέον μιας λεπτομέρειας, ότι υπάρχουν πολλοί ψήφοι των Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία, η Τουρκία με τη σειρά της επιθυμεί την επέμβαση, τελικά μήπως θα κάνουν καλό στη Μέρκελ, κάτι που σίγουρα δεν το επιδιώκουν?
Η Ελλάδα, με τη σειρά της, έχει υποφέρει από τον αυταρχισμό της "προστασίας" της Γερμανίας και επειδή ως μικρή χώρα, με έξυπνους ανθρώπους, που επέλεξε λάθος πολιτικούς να την κυβερνούν, γιατί πίστεψε ψεύτικα λόγια με ψεύτικες ελπίδες και με λάθος επιλογές των πολιτικών ηγετών μας, μήπως να δούμε και κανένα άλλο σενάριο στη σφαίρα επιρροής των προστάτιδων χωρών, χωρίς να απεμπολήσουμε την εθνική κληρονομιά μας?

Ας σκεφτούμε καλύτερα και πιο αποφασιστικά : Τι έχουμε πια να χάσουμε? Είμαστε ήδη "βρεγμένοι" και ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται, όπως λέει και η Ελληνική μας παροιμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: