14 Σεπ 2013

Συμφωνία κυρίων για Η.Π.Α και Ρωσία

Τελικά επήλθε συμφωνία, μετά τις διαβουλεύσεις Η.Π.Α-Ρωσίας στη Γενεύη, για τον αφοπλισμό του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν ότι η Συρία θα πρέπει να επιτρέψει την πρόσβαση στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο. Επί της ουσίας έχει προδιαγραφεί το πλαίσιο, στο οποίο θα κινηθούν οι δύο δυνάμεις για την επίλυση του Συριακού θέματος.

Επιπλέον η καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς, δήλωσε ο Τζων Κέρι. Η συμφωνία για το συριακό χημικό οπλοστάσιο στην οποία κατέληξαν σήμερα Η.Π.Α και Ρωσία δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με την πιθανή χρήση βίας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Συρίας, δήλωσε πριν από λίγο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ομόλογός του Τζων Κέρι, είπε ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για την μορφή που θα έχουν τα μέτρα τα οποία θα λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε σε περίπτωση που η Δαμασκός δεν τηρήσει την συμφωνία, η οποία προβλέπει την πλήρη καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου μέχρι τα μέσα του 2014.
Ο καλύτερος τρόπος για την καταστροφή των χημικών όπλων, είναι αυτά να καταστραφούν έξω από τη χώρα. Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την καταστροφή θα φέρουν τον τίτλο  "immediate and unfettered".
Βέβαια όλα τα παραπάνω χρήζουν παρακολούθησης, έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί και η συμφωνία στην εφαρμογή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: