1 Σεπ 2013

Μια μαρτυρία από τη Βαρσοβία

Μια μέρα σαν την σημερινή, 1 Σεπτεμβρίου 1939, σηματοδοτεί την έναρξη  του Β΄Παγκοσμίου πολέμου, με την εισβολή των Γερμανικών στρατευμάτων σε όλα τα μέτωπα της Πολωνίας. Η μικρή Γιανίνα Σούμνα, 10 ετών τότε, είδε τη Βέρμαχτ να μπαίνει στη πόλη της Βαρσοβίας, όπου έμενε.

Η Γιανίνα Σούμνα σήμερα
Η Πολωνία ήταν από τις χώρες που επλήγησαν στον ύψιστο βαθμό από τα βασανιστήρια και τη θηριωδία των Ναζί. Η μικρή Γιανίνα έφυγε με την μητέρα της προς άλλες πόλεις, προκειμένου να βρουν τροφή για τις καθημερινές τους ανάγκες, διότι στη Βαρσοβία επικρατούσε κόλαση και η πείνα θέριζε. Από την αρχή του πολέμου, έδρασε η ναζιστική τρομοκρατία στη Βαρσοβία. Το 1/3 των κατοίκων της Πολωνίας ήταν Εβραικής καταγωγής, οι περισσότεροι των οποίων εκτοπίστηκαν στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα
Εικόνα από δρόμο της Πολωνίας, στη Βαρσοβία, εκείνη
την εποχή του πολέμου και της κατοχής.
Η Γιανίνα με την οικογένειά της, επέστρεψαν στη πόλη 5 χρόνια αργότερα, την οποία βρήκε αγνώριστη, τα κτίρια είχαν γίνει στάχτη και ήταν όλα ερειπωμένα. Αργότερα, ταξίδεψε η ίδια στο Βερολίνο, προκειμένου να διηγηθεί τις μνήμες της, τα δεινά της Βαρσοβίας και την ανοικοδόμησή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: