9 Οκτ 2013

Γι΄αυτούς που νοσταλγούν

Ο τίτλος "Γι΄αυτούς που νοσταλγούν", από σήμερα θα περιέχει φωτογραφίες παλαιών εποχών, που ίσως κάποιοι ζήσανε και εξακολουθούν να θυμούνται, άλλοι έχουν δει από τη γιαγιά, παππού, γονείς και άλλοι καθόλου. Είναι φωτογραφίες που ξυπνούν αναμνήσεις, φέρνουν συγκίνηση και ανήκουν κυρίως στον 19ο και 20ο αιώνα, εποχή Μεσοπολέμου, άλλες νωρίτερα, κάποιες μετά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο.

Οδός Πλουτάρχου, έτος 1923
Τότε οι άνθρωποι προσπαθούσαν απλά να επιβιώσουν αλλά και να οικοδομήσουν σπίτια και συνοικίες, με σκοπό την αναβάθμιση της ζωής τους. Τώρα που οι οικονομικές συγκυρίες, μας γυρίζουν πάλι πίσω στην εξοικονόμηση βασικών υλικών αγαθών και στην ανάγκη προστασίας της περιουσίας που πολλοί κληρονομήσαμε ή και δημιουργήσαμε, κοιτάμε πίσω και αναπολούμε τις προσπάθειες, που κατέβαλαν οι Έλληνες για να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Αριστερά ο χωματόδρομος στη οδό Πλουτάρχου, εξοχή τότε με λιγοστά σπίτια, κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου.



Πανεπιστημίου και Αιόλου, περίοδος του ΄30



Κυκλοφορούσαν τα τραμ και τα αυτοκίνητα άνετα στον κύριο και πολυσύχναστο δρόμο της Αθήνας του Μεσοπολέμου.





Πανεπιστημίου και Αιόλου, 1955

Λήψη φωτογραφίας Πανεπιστημίου και Αιόλου, σχεδόν από το ίδιο σημείο, όπως παραπάνω.
Αλλαγές μικρές διαφαίνονται, όμως στο βάθος διακρίνεται η ανέγερση μιας μεγάλης και πιο μοντέρνας, για την εποχή, πολυκατοικίας.
Ήδη το νέο ρυμοτομικό σχέδιο που άλλαξε ή χάλασε την όψη της Αθήνας και που επεκτάθηκε τις δεκαετίες ΄60 και ΄70, κάνει την εμφάνισή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: