6 Δεκ 2013

Πέθανε ο θρυλικός ηγέτης Νέλσον Μαντέλα

Ο άνθρωπος που έζησε το 1/3 της ζωής του κλεισμένος σε φυλακή, ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης Νέλσον Μαντέλα (1918-2013), έφυγε γαλήνιος από τη ζωή, σε ηλικία 95 ετών, στο Γιοχάνεσμπουργκ. Το τελευταίο μεγάλο χρονικό διάστημα, αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και συχνά βρισκόταν στο νοσοκομείο. Ο Νέλσον Μαντέλα ή όπως τον έλεγαν Madiba, απετέλεσε σύμβολο για τους αγώνες των μαύρων ενάντια στο απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής. Υπήρξε δε, ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής.

Στη φυλακή έμεινε κρατούμενος για 27 χρόνια, για τις πολιτικές του δραστηριότητες και τις ιδέες του.
Ο σημερινός Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Jacob Zuma, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Μαντέλα αναπαύθηκε, λέγοντας χαρακτηριστικά:"Το έθνος μας έχασε το σπουδαιότερο παιδί του". Πρόσθεσε επίσης ότι ο Μαντέλα θα κηδευτεί με τιμές και οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλη τη χώρα. Ήδη πλήθος κόσμου έχει μαζευτεί έξω από το σπίτι όπου πέθανε και τραγουδούν. 
1964, Ο Mandela επιδιορθώνει τα ρούχα
 της φυλακής

Από τότε που αποσύρθηκε από την πολιτική, το 2004, σπάνια έκανε δημόσιες εμφανίσεις. Η τελευταία δημόσια εμφάνισή του σημειώθηκε το 2010, κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης του Παγκοσμίου κυπέλλου στη Νότιο Αφρική. Ο λαός της χώρας του, θα τον θυμάται ως τον άνθρωπο που έδωσε τέλος στο απαρτχάιντ και έσωσε τη χώρα από τον εμφύλιο πόλεμο
Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α Barrack Obama, έδωσε εντολή να κυματίζουν στο Λευκό οίκο οι σημαίες μεσίστιες. Ανέφερε ότι ο ίδιος εμπνεύστηκε από τον Μαντέλα και ότι είχε πετύχει πολλά περισσότερα, απ΄ότι αναμενόταν από τον άνθρωπο. Η Oprha Winfrey έγραψε στο twitter, ότι ο Νέλσον Μαντέλα "ήταν και θα είναι πάντα ο ήρωάς της. Η ζωή του ήταν δώρο για όλους εμάς".
Πηγή CNN
Φωτογραφία Time & Life Pictures
Αφιέρωμα Google εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: