22 Δεκ 2013

Iστορία

22 Δεκεμβρίου
1639 Γεννιέται ο Ρακίνας, Γάλλος θεατρικός συγγραφέας.
1894 Καταδικάζεται για προδοσία ο Γάλλος αξιωματικός, Εβραικής καταγωγής, Άλφρεντ Ντρέιφους, με την κατηγορία διαρροής πληροφοριών στους Γερμανούς. Η άδικη καταδίκη του δίχασε πολιτικά τη Γαλλία και ο Εμίλ Ζολά έγραψε τον περίφημο λόγο του "Κατηγορώ". Η "Υπόθεση Ντρέιφους" έμεινε στην ιστορία, ως συνώνυμο κάθε δικαστικής πλάνης.

1918 Πεθαίνει ο Αριστείδης Μωραιτίνης, πρωτοπόρος αεροπόρος & ο "άσσος του Α΄Παγκοσμίου πολέμου" στις καταρρίψεις εχθρικών αεροσκαφών.
1940 Η Μάχη της Χειμάρρας με τη νίκη των Ελληνικών στρατευμάτων.
1972 Το πολεμικό Chilean Air Force της Χιλής, βρίσκει το αεροπλάνο που κατέπεσε στις Άνδεις στην Αργεντινή & συνετρίβη, 10 εβδομάδες αργότερα, με 14 επιζώντες. Οι επιβάτες που επέβαιναν στη μοιραία πτήση ήταν κυρίως αθλητές της ομάδας ράγκμπυ της Ουρουγουάης. Είναι γνωστή η ιστορία όταν μετά τη διάσωση, η ομάδα των επιζώντων επιβεβαίωσε σε συνέντευξη τύπου, ότι έτρωγαν ανθρώπινη σάρκα, για να αποκρούσουν την πείνα τους.
1989 Το πιο διάσημο ορόσημο της πόλης του Βερολίνου, η Πύλη του Βραδεμβούργου-Brandenburg Gate, ανοίγει ξανά μετά από σχεδόν 30 χρόνια. Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύνονται στους δρόμους και πανηγυρίζουν το οριστικό τέλος της διαίρεσης Δυτικού και Ανατολικού Βερολίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: