4 Δεκ 2013

Jesse Owens : Η δόξα και η τιμή δεν πωλούνται

Το Ολυμπιακό χρυσό μετάλλιο του Jesse Owens (1913-1980), αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα και δοξασμένα ολυμπιακά μετάλλια, που κερδήθηκε στο Βερολίνο, μπροστά στα μάτια του Αδόλφου Χίτλερ και τη θεωρία των ναζί για την υπεροχή της λεγομένης "αρίας" φυλής.
Τονίζουμε το τελευταίο, διότι ο Jesse Owens ήταν ένας μαύρος ταλαντούχος σπρίντερ, που το 1936 έλαμψε ως το πρώτο όνομα αθλητή στους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου. Ο Χίτλερ ήταν έξαλλος, αλλά το πλήθος των απλών Γερμανών επευφημούσε δυνατά τον αθλητή, ο οποίος ήταν γιος αγρότη και εγγονός σκλάβων και έφυγε από το Βερολίνο με 4 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια.
Η πώληση του χρυσού μεταλλίου του Jesse Owens
Οι ειδικοί προβλέπουν ότι το ένα χρυσό μετάλλιο του Owens θα πωληθεί πάνω από $:1.000.000 δολλάρια. Ο υπεύθυνος του οίκου δημοπρασιών SCP, Dan Imler, λέει χαρακτηριστικά σε γραπτή δήλωσή του ότι "μένει σχεδόν άφωνος μπροστά σ΄αυτό το μετάλλιο. Επιβιώνει ως ένα από τα πιο οδυνηρά σύμβολα στο κόσμο του θριάμβου." 
Κανένας δεν γνωρίζει που βρίσκονται και ποιος έχει τα 3 άλλα χρυσά μετάλλια. Ο Owens αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα, μην μπορώντας άμεσα να εξαργυρώσει τη τιμή και την Ολυμπιακή δόξα του. Είχε ανοίξει, όπως αναφέρεται, επιχείρηση στεγνού καθαριστηρίου. Το συγκεκριμένο ολυμπιακό μετάλλιο το έδωσε σε φίλο του τον Bill Robinson, λίγα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες και η χήρα του Elaine Plaines-Robinson το πουλάει, όπως αναφέρει ο οίκος δημοπρασιών.
 Ο Jesse Owens παραμένει ένας μεγάλος αθλητής διαχρονικά, ο άνθρωπος που ταπείνωσε τον Αδόλφο Χίτλερ, με όλη τη δόξα να του ανήκει και η οποία επετεύχθη σε μια κομβική συγκυρία για την ιστορία και το μέλλον των λαών, αυτό δε, αποτελεί γεγονός και δεν πωλείται σε καμμία τιμή.
Aπό το άρθρο του Steve Almasy

Δεν υπάρχουν σχόλια: