22 Φεβ 2014

Ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Που είναι ο Γιανουκόβιτς?

Εξαφανίστηκε, σύμφωνα με φήμες που κυκλοφόρησαν, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, εγκατέλειψε το Κίεβο. Αναφέρθηκε όμως ότι βρίσκεται στο Χάρκοβο, μαζί με υποστηρικτές του και ετοιμάζει διάγγελμα προς το λαό.

Σύμφωνα μάλιστα με Ουκρανικά μέσα, ο κ. Γιανουκόβιτς εξετάζει το ενδεχόμενο απόσχισης τη νοτιοανατολικής Ουκρανίας και της Κριμέας, και τον σχηματισμό ανεξάρτητης κυβέρνησης εκεί υπό Ρωσική προστασία. Το Χάρκοβο ήταν η πρωτεύουσα της Σοβιετικής Ουκρανίας έως το 1939, και βρίσκεται στην κυρίως Ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, που αποτελεί και την εκλογική βάση του κ. Γιανούκοβιτς.
Στην Ουκρανική Βουλή, νέος Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο εξ απορρήτων της πρώην Προέδρου Γιούλιας Τιμοσένκο, Ολεξάντρε Τουρτσίνοφ. Σημειωτέον η Γιούλια Τιμοσένκο, την οποία υποστηρίζει η αντιπολίτευση, αφέθηκε ελεύθερη, μετά από 2 χρόνια παραμονής στη φυλακή.

Η εμπόλεμη κατάσταση στο Κίεβο συνεχίζεται και οι διαδηλωτές δεν έχουν φύγει από την πλατεία ανεξαρτησίας. Πάντως σήμερα δημοσιογράφοι εισήλθαν στην Προεδρική κατοικία, χωρίς κάποιος να τους εμποδίσει, αν και όλοι γνωρίζουν ότι αυτή φρουρείται αυστηρά.
Στη φωτογραφία οι διαδηλωτές ελέγχουν τις εισόδους του Προεδρικού Μεγάρου στο Κίεβο
Πηγή skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: