18 Φεβ 2014

Με αφορμή μια αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αίγυπτο

Η Αίγυπτος συνεχίζει αρχαιολογικά να μας εκπλήσσει. Αν το καλοσκεφτούμε όμως, δεν πρόκειται περί εκπλήξεων, αλλά περί ανακάλυψης ευρημάτων στον συνεχή κατάλογο των αιώνων, των Αιγυπτιακών δυναστειών-βασιλείων, που χάνονται στα βάθη των χιλιετιών και που από μελέτες ή και από τύχη φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.

Εκτιμώ ότι ο Ελληνικός και Αιγυπτιακός πολιτισμός έχουν ιδιαίτερα μεγάλη αξία και βαρύτητα για την ανθρωπότητα, προκαλώντας δέος και σεβασμό σε όσους λίγο ή περισσότερο, έχουν την τύχη να ασχοληθούν και να τους μελετήσουν. Οι δύο αυτοί πολιτισμοί δεν είναι μόνο σπουδαίοι, αλλά συνδέονται, διαμέσου της Μεσογείου και μερικώς με τον Μινωικό πολιτισμό των Κρητών, με φυσικό τρόπο (εμπόριο) και με καταστροφές (σεισμός Σαντορίνης). Για τον τελευταίο δε, έχουν γραφτεί πολλές σελίδες επιστημονικών θεωριών, με βάση δείγματα, ενδείξεις, αλλά και συσχετισμούς μέσω των τοιχογραφιών που ήλθαν στο φως. Εξάλλου η μία από τις τρεις γραφές της Κρήτης, η ιερογλυφική γραφή (οι άλλες είναι Γραμμική Α & Γραμμική Β), προσομοιάζει με την πρώιμη αιγυπτιακή γραφή, η οποία είναι επίσης ιερογλυφική. Ο Δίσκος της Φαιστού (χρονολογείται τον 17ο αιώνα π.Χ), γραμμένος στη Γραμμική γραφή Α΄, φέρει σημεία της "ιερογλυφικής γραφής" και στις δύο όψεις, που αποτυπώθηκαν με σφραγίδες, όταν ο πηλός ήταν νωπός. Σημειωτέον ότι τα Κρητικά ιερογλυφικά ακόμα δεν έχουν αποκρυπτογραφηθεί, όπως και η Γραμμική γραφή Α΄. Μόνο η (Μυκηναική) Γραμμική Γραφή Β΄έχει αποκρυπτογραφηθεί, από τον Άγγλο Μάικλ Βέντρις σε συνεργασία με τον Τζων Τσάντγουικ, το 1952.
Λεπτομέρεια από τον Δίσκο της Φαιστού
Η πρόσφατη ανακάλυψη στην Αίγυπτο-γιατί οι ανασκαφές συνεχίζονται παντού-είναι ένα σχολείο χρονολόγησης 1.700 ετών, στους τοίχους του οποίου βρέθηκαν κείμενα, γραμμένα στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα. Στα κείμενα αυτά συμπεριλαμβάνεται και ένα κείμενο για την αρχαία χρήση των φαρμάκων, που παραπέμπει στην Οδύσσεια του Ομήρου. 
Στον αρχαίο κόσμο, τα σχολεία δεν αποτελούσαν αυτόνομα κτίρια αλλά φιλοξενούνταν συχνά σε άλλα μέρη - όπως σε ιδιωτικές κατοικίες, δημόσια κτίρια και ναούς - και ως εκ τούτου, είναι πολύ δύσκολο για τους αρχαιολόγους να γίνει προσδιορισμός με ακρίβεια, αναφέρει η Raffaella Cribiore, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο άρθρο της στο επιστημονικό περιοδικό Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik.
Το σχολείο αυτό βρίσκεται στη Δυτική έρημο της Αιγύπτου. Περισσότερα ε δ ώ
Ανάπτυξη:Μ.Γ.Δ
Πηγή Έρρωσο

Δεν υπάρχουν σχόλια: