2 Απρ 2014

Ισχυρός σεισμός στη βόρεια Χιλή

Ισχυρότατος σεισμός στo βόρειο τμήμα της Χιλής, στα σύνορα με το Περού, κλίμακας 8,2 ρίχτερ, έγινε αργά το βράδυ της Τρίτης 1 Απριλίου, 9 παρά τέταρτο τοπική ώρα. Το Γραφείο εκτάκτων αναγκών της Χιλής έδωσε εντολή άμεσα να εκκενωθεί η περιοχή της νότιας ακτής. Πέντε άνθρωποι ήδη πέθαναν και τρεις σοβαρά τραυματίστηκαν.

Το Κέντρο ειδοποίησης τσουνάμι του Ειρηνικού ωκεανού, έδωσε πολλές φορές προειδοποιήσεις για την Χιλή και το Περού. Η περιοχή της Χιλής, έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλης εντάσεως και καταστροφικούς σεισμούς, όπως στις 27 Φεβρουαρίου του 2010, κλίμακας 8,8 ρίχτερ, κατά τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 500 περίπου άνθρωποι.
Παλλιροικό κύμα ύψους 2,11 μέτρων, προκλήθηκε από τον σεισμό της 1ης Απριλίου, με ειδοποίηση κινδύνου για τσουνάμι προς το Περού, Νικαράγουα, Ισημερινό, Κολομβία, Παναμά, Κόστα Ρίκα ακόμα και προς τη Χαβάη. Μετά τον κύριο σεισμό, ο οποίος θεωρείται επιφανειακός, βάθους 20,1 χλμ. ακολούθησαν μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο εντάσεως 6,2 ρίχτερ.
Κατά τον σεισμό απέδρασαν 100 κρατούμενες κατ΄άλλους 300 και η αστυνομία τις ψάχνει. Ακολουθεί το video το βράδυ του σεισμού, υπό τον ήχο των σειρήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: