26 Απρ 2014

Ιστορία

26 Απριλίου
1798 Γεννιέται ο Ευγένιος Ντελακρουά, Γάλλος φιλέλληνας ζωγράφος του 19ου αιώνα, ο οποίος επηρέασε τον ιμπρεσιονισμό.
1877 Ανακαλύπτεται από Γερμανούς αρχαιολόγους το άγαλμα "ο Ερμής του Πραξιτέλη", το οποίο σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο χώρο της αρχαίας Ολυμπίας. Το άγαλμα χρονολογείται γύρω στο 343 π.Χ.
1900 Γεννιέται ο Αμερικανός σεισμολόγος & φυσικός, Τσαρλς Ρίχτερ, το όνομα του οποίου έχει δοθεί στην Κλίμακα Ρίχτερ για μέτρηση των σεισμών παγκοσμίως.
Guernica 1937
1925 Ο Πάουλ φον Χίντεμπουργκ ανακηρύσσεται Πρόεδρος στη Γερμανία, κατά την περίοδο της επονομαζόμενης ως Δημοκρατίας της Βαιμάρης.
1933 Ιδρύεται η Γκεστάπο, η μυστική αστυνομία της ναζιστικής Γερμανίας.
1937 Η πόλη των Βάσκων στην Ισπανία Γκερνίκα, βομβαρδίζεται από την Γερμανική αεροπορία. Ο βομβαρδισμός αυτός αποτυπώθηκε στον πασίγνωστο πίνακα του Πικάσο Guernica, ο οποίος ήταν παραγγελία της Δημοκρατικής κυβέρνησης τότε της Ισπανίας, για την Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1937. Κατά την αεροπορική επιδρομή, στα πλαίσια του Ισπανικού εμφυλίου, σκοτώθηκαν 1.650 άνθρωποι και ισοπεδώθηκε το 70% της πόλης με 62 τόνους εκρηκτικών. Το έργο του Πικάσο είναι ίσως το διασημότερο όλων του ζωγράφου.
1944 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος:Ανακηρύσσεται ο Γεώργιος Παπανδρέου Πρωθυπουργός, στην εξόριστη τότε Ελληνική κυβέρνηση στο Κάιρο.
1977 Ανοίγει το θρυλικό Studio 54 στη Νέα Υόρκη.
1986 Σημειώνεται έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ-ντοκιμαντέρ, της τότε Ε.Σ.Σ.Δ, σκορπίζοντας ραδιενέργεια τοπικά και έξω από τα σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης, σπείροντας τον θάνατο και τις συνέπειες μέχρι σήμερα. Αποτελεί το πιο σοβαρό πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία.  
1989 Πεθαίνει η Λουσίλ Μπολ, Αμερικανίδα δημοφιλής κωμικός. Γνωστή σειρά που παιζόταν και στην ελληνική τηλεόραση "I love Lucy".

Δεν υπάρχουν σχόλια: