25 Μαΐ 2014

Ιστορία

25 Μαίου
1681 Πεθαίνει ο Πέδρο Καλντερόν Ντε λα Μπάρκα, Ισπανός θεατρικός συγγραφέας, που ανήκει στον λεγόμενο Ισπανικό χρυσό αιώνα της τέχνης.
1911 Ξεκινά στο Μεξικό την επανάσταση ο θρυλικός ηγέτης των ανταρτών Emiliano Zapata. H Mεξικανική επανάσταση διήρκεσε από το 1910 έως το 1920 και στράφηκε εναντίον του δικτάτορα της χώρας, Porfirio Diaz, ο οποίος και κατέπεσε του αξιώματός του το 1911, μετά από 35 χρόνια στην εξουσία. H χρονική περίοδος αυτή έμεινε στην ιστορία, ως Porfiriato.
1915 A΄Παγκόσμιος πόλεμος:μετά από μια σειρά επιθέσεων των Τούρκων, αρχίζουν οι απελάσεις των Αρμενίων από το Οθωμανικό καθεστώς. Είναι η αρχή μιας σειράς βάρβαρων πράξεων των Τούρκων, που κατέληξε στη  γνωστή ως γενοκτονία των Αρμενίων.
1922 Γεννιέται ο Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, Ιταλός πολιτικός, ηγέτης του Ιταλικού Κομμουνιστικού κόμματος και ένας από τους ιδρυτές του Ευρωκομμουνισμού.
1927 Γεννιέται ο Robert Ludlum, Αμερικανός συγγραφέας, ο πιο εμπορικός παγκοσμίως μέχρι σήμερα, στην κατηγορία των thriller.
1932 Πρωτοεμφανίζεται ως χαρακτήρας του Disney, ο Γκούφυ, ο ανθρωπόμορφος σκύλος και κολλητός φίλος του Μίκυ Μάους, με το πρώτο του όνομα Ντίπι Ντογκ.
1968 Πεθαίνει ο Γκέοργκ φον Κύχλερ, Στρατάρχης του Γερμανικού Στρατού, κατά τη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου, παραπέμφθηκε στη Δίκη της Νυρεμβέργης.
1977 Πρεμιέρα για την επική ταινία " ο πόλεμος των άστρων"-Star wars- του Τζώρτζ Λούκας, ως παραγωγού, σεναριογράφου και σκηνοθέτη, σε 32 κινηματογράφους στην Αμερική. Η ταινία ξεκίνησε με περιορισμένο προυπολογισμό και γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: