20 Μαΐ 2014

To συντηρητικό προάστιο των Βριλησσίων που πάλι δεν άλλαξε

Ένα προάστιο που οι κάτοικοι βλέπουν τα "κακώς κείμενα", με λόγια διαμαρτύρονται αλλά όχι με ψήφο. Συντηρητικό και με κομματικούς μηχανισμούς, οι οποίοι έκριναν το εκλογικό αποτέλεσμα, οι κάτοικοι ψήφισαν αποκλειστικά κομματικά. Ο λαός των Βριλησσίων κυρίαρχα στις 18/5/2014, έκρινε για τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών και η ερμηνεία αυτής της ετυμηγορίας οφείλει να είναι ευθεία και άμεση.

Ο νυν Δήμαρχος Βριλησσίων Κώστας Ιωαννίδης κατορθώνει πολύ σημαντική επιτυχία καθώς απέσπασε ποσοστό που προσεγγίζει το 37% καταγράφοντας πολύ μικρές απώλειες από τις προηγούμενες εκλογές του 2010 οι οποίες ποσοστιαία δεν υπερβαίνουν το 5%.
Το "ανεξάρτητο" ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.
Το γεγονός αυτό λαμβάνει ιδιάζουσα σημασία δεδομένης της πολιτικής τοποθέτησης του Δημάρχου στο χώρο της Ν.Δ., της δεινής κρίσης και των πολιτικών - εκλογικών παρενεργειών της αλλά και της σημαντικής διάσπασης από τον συνδυασμό του Κώστα Παπασπηλίου. Έίναι εξάλλου σαφής η θετική ανταπόκριση του 37% των δημοτών στην οκταετή δυαρχιακή θητεία του Κώστα Ιωαννίδη. Επίσης, ο Κώστας Ιωαννίδης σημείωσε διαφορά 17 περίπου ποσοστιαίων μονάδων από τον Ξένο Μανιατογιάννη συνδιεκδικητή στο δεύτερο γύρο του δημαρχιακού θώκου. Ο Δήμαρχος κράτησε τις δυνάμεις του, επικράτησε στον πρώτο γύρο και τούτη την ώρα προβάλλει ως ο ισχυρότερος διεκδικητής του δημαρχιακού αξιώματος στην εκλογή της επόμενης Κυριακής.
Ξένος Μανιατογιάννης
Ο Ξένος Μανιατογιάννης κατέγραψε ποσοστό που υπερβαίνει οριακά το 20%. Με αυτό μπήκε στο δεύτερο γύρο μαζί με τον Δήμαρχο και άφησε απέξω όλους τους άλλους και αυτό από μόνο του είναι πολύ σημαντικό. Αν και έχει σημαντική διαφορά και υστέρηση 17 περίπου μονάδων από τον Δήμαρχο, εν τούτοις αναμένεται να ωφεληθεί ιδιαίτερα από το ευρύ εκλογικό σώμα δηλαδή από την μεγαλύτερη βάση των ψηφοφόρων όλων ανεξαιρέτως των υπόλοιπων συνδυασμών που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου. Συνεπώς το εκλογικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, χωρίς τούτο να είναι παράδοξο, παραμένει έξαιρετικά αμφίρροπο. Η εκλογή του Ξένου Μανιατογιάννη στο αξίωμα του Δημάρχου δεν θα συνιστά έκπληξη αλλά λογική εξέλιξη και πιθανότητα.΄Όχι μόνο είναι μέσα στο "παιχνίδι" αλλά παραμένει πολύ δυνατός και δύσκολος "παίκτης" και διεκδικητής.
ΣΥΡΙΖΑ
Η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και του ευρύτερου χώρου αποτελούμενη από δύο διαφορετικούς συνδυασμούς πήγε γενικά θετικά. Η Δράση πλησίασε το 15% κάτι περισσότερο από την εκλογή του 2010 και η Ανοιχτή Πόλη προσέγγισε το 9%. Συνολικά και οι δύο 24%. Ποσοστό υπολογίσιμο και δυνατό. Ωστόσο κατά τ' άλλα η διάσπαση αυτή στην Αριστερά υπήρξε καταλυτική διότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την μοναδική και τεράστια ευκαιρία να μπεί για πρώτη φορά στην ιστορία του στα Βριλήσσια στον δεύτερο γύρο και να διεκδικήσει τον Δήμο. Και αυτό όπως αποδείχτηκε θα συνέβαινε πέραν πάσης βεβαιότητας εάν ο Τσούτσιας και η Σακισλή κατέβαιναν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο οπότε τώρα θα είχαν λάβει 24% και θα ήταν εκείνοι στο δεύτερο γύρο. Πολύ δυνατά πήγε και ο Κώστας Παπασπηλίου καθώς ξεπέρασε το 12% αν και ο ίδιος πίστευε ότι θα "χτύπαγε" πολύ περισσότερο. Αλλά αυτό που κατέφερε δεν είναι λίγο τουναντίον μάλιστα... 
ΚΚΕ 
Η επίδοση της Λαϊκής Συσπείρωσης του ΚΚΕ στο 6,1 % δεν είναι αρκούντως ικανοποιητική συγκριτικά με την προηγούμενη εκλογή του 2010 σε ποσοστά αν και σε αριθμούς ψήφων η σύγκριση είναι ικανοποιητικότερη.

Συμπέρασμα : Γενικότερο συμπέρασμα, τα Βριλήσσια ήταν και παραμένουν ένα βαθιά συντηρητικό προάστιο. Κυβερνώνται από το 1986 έως σήμερα (με εξαίρεση την τετραετία 1999 - 2003) από την ίδια σχολή πολιτικής σκέψης και τους ίδιους ανθρώπους. Κάποιο παιδάκι που γεννήθηκε τότε δεν έχει δεί μια άλλη πολιτική στα Βριλήσσια εδώ και 28 ολόκληρα χρόνια. Ήδη θα έχει παντρευτεί, ενδεχομένως θα έχει κάνει και παιδιά, μα άλλη δημοτική πολιτική δεν θα έχει δει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: