22 Ιουλ 2014

Ιστορία

Στενήμαχος
22 Ιουλίου
1887 Γεννιέται ο Γκούσταβ Χερτζ, Γερμανός φυσικός και βραβευμένος με το Νόμπελ φυσικής το 1925.
1906 Μακεδονικός αγώνας:οι Βούλγαροι πυρπολούν την Στενήμαχο και επιδίδονται σε σφαγές Ελλήνων κατοίκων.
One of the very rare photographic document of Treblinka:
prisoners of the "Straflager" preparing a pyre
for the burning of the victims
1942 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος. Την ημέρα αυτή ξεκινά η συστηματική απέλαση των Εβραίων, οι οποίοι μεταφέρονται από το γκέτο της Βαρσοβίας σε ένα πρόσφατα κατασκευασμένο στρατόπεδο συγκέντρωσης/εξόντωσης στην Τρεμπλίνκα, στην Πολωνία. Από τις 17 Ιουλίου ο Χάινριχ Χίμλερ, αρχηγός των SS, όρισε ως διοικητή του νέου στρατοπέδου τον Ρούντολφ Χες, ο οποίος είχε και τη διοίκηση του στρατοπέδου του Άουσβιτς. Μέχρι το τέλος του πολέμου, 700.000 με 900.000 άνθρωποι εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα της Τρεμπλίνκα Ι και II. Ο Rudolph Hoess δικάστηκε στη δίκη της Νυρεμβέργης και εκτελέστηκε δι΄απαγχονισμού το 1947.
1943 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος:πραγματοποιείται στους δρόμους της Αθήνας συλλαλητήριο κατά της απόφασης επέκτασης της Βουλγαρικής κατοχής στη Μακεδονία.
1949 Γεννιέται ο σπουδαίος Φινλανδός δρομέας Λάσε Βίρεν, κάτοχος 4 Ολυμπιακών μεταλλίων. Κάποια στιγμή μετά τις νίκες του υπήρχαν φήμες για τον τρόπο που τις είχε κερδίσει, οι οποίες ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν.
1955 Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Willem Dafoe.
1980 Ο Στέλιος Μυγιάκης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 62 κιλά της ελληνορωμαϊκής πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: