19 Ιουλ 2014

Ιστορία

19 Ιουλίου
1867 Κρητική επανάσταση (1866-1869) και στη μάχη του Λασιθίου, οι Κρήτες αμύνονται ενάντια στις Τουρκικές δυνάμεις του Ρεσίτ πασά.
1898 Γεννιέται ο Χέρμπερτ Μαρκούζε, Γερμανικής καταγωγής Αμερικανός φιλόσοφος, θεωρητικός εκπρόσωπος της νέας Αριστεράς και συγγραφέας του βιβλίου "Ο Μονοδιάστατος Άνθρωπος".
1909 Γεννιέται ο Errol Flynn, Αυστραλός ηθοποιός, γνωστός με τις ταινίες του, ως Ρομπέν των Δασών & Κάπτεν Μπλαντ.
1913 Κατά τον Β΄Βαλκανικό πόλεμο οι Ελληνικές δυνάμεις απελευθερώνουν την Ξυλόπολη Θεσσαλονίκης, σε μια σειρά από αλλεπάλληλες και ηρωικές μάχες, που διεξάγονταν εκείνες τις ημέρες με τον Βουλγαρικό στρατό.
1929 Πεθαίνει ο Εμμανουήλ Μπενάκης, Έλληνας πολιτικός, έμπορος, στενός συνεργάτης του Ελευθερίου Βενιζέλου & ιδρυτικό μέλος του Κολλεγίου Αθηνών.
1931 Γεννιέται η Ολυμπία Δουκάκη, Αμερικανίδα ηθοποιός.
1966 Πεθαίνει ο Ζωρζ Λεμαίτρ, Βέλγος ιερέας και φυσικομαθηματικός, γνωστός και σημαντικός για την εισήγησή του περί Μεγάλης εκρήξεως (Big Bang), κατά τη δημιουργία του Σύμπαντος. Η ονομασία Big Bang, δόθηκε αργότερα.
1966 Πεθαίνει ο σπουδαίος πεζογράφος Στρατής Μυριβήλης, γνωστός για το αντιπολεμικό και πατριωτικό ύφος που διακρινόταν στη γραφή του. Είχε προταθεί τρεις φορές για Νόμπελ λογοτεχνίας και ανήκε στην περίφημη γενιά του ΄30. (φωτογραφία)
1975 Πρεμιέρα για την ταινία Jaws "Τα σαγόνια του καρχαρία" του Στήβεν Σπίλμπεργκ, μια ταινία που έκανε τους θεατές να φοβούνται να μπουν στο νερό. Ήταν η ταινία που έβαλε τον σκηνοθέτη Σπίλμπεργκ στο χάρτη του Χόλιγουντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: