15 Ιουλ 2014

Το "success story" της οικοδομής στην Ελλάδα

Όταν μας "χτυπάει" το success story του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά από παντού, πραγματικά δεν γνωρίζουμε τι να πρωτοαναφέρουμε. Βρήκαμε στοιχεία για τον κλάδο των κατασκευών και της οικοδομικής δραστηριότητας-ανακοίνωση ΕΛΣΤΑΤ-της περαιτέρω μείωσης που καταγράφει ο κλάδος.

Τόσοι φόροι, τόσα έκτακτα μέτρα, απώλεια πρώτων κατοικιών, ραγδαία αύξηση των κόκκινων δανείων, οι πελάτες και οι καταναλωτές τώρα θα χτίσουν?
Κατά συνέπεια, νέα μείωση 7,7% καταγράφηκε τον Απρίλιο φέτος στον όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα, ενώ η επιπλέον συρρίκνωση του αριθμού των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν από τις πολεοδομίες, προοιωνίζεται περαιτέρω «πτώση» της οικοδομής τους επόμενους μήνες. 

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, το μέγεθος ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας ανήλθε τον Απρίλιο σε 1.015 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 220,5 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 975,5 χιλιάδες m3 όγκου. Παρουσίασε δε, μείωση 35,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 21,6% στην επιφάνεια και 7,7% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Το α΄ τετράμηνο εφέτος, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει μείωση 28,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 21,8% στην επιφάνεια και 14,2% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου- Απριλίου 2013.

Η άποψη του blog μας είναι ότι πολύ δύσκολα θα επανέλθει σε αξιοπρεπή επίπεδα η ενεργοποίηση της ιδιωτικής οικοδομής, η οποία καθρεφτίζει το ατομικό και οικογενειακό πορτοφόλι του Έλληνα. Στην Ελλάδα, ως γνωστόν, πάντα υπερτερούσε η άποψη της οικοδόμησης πρώτης και δεύτερης κατοικίας σε κάθε σχεδόν οικογένεια και αυτό είχε φέρει την Ελλάδα στην πρώτη θέση, μεταξύ των Ευρωπαικών χωρών, στην ιδιοκατοίκηση. Κάτι τέτοιο έχει ακυρωθεί τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια, εξαιτίας των οικονομικών μέτρων.

Η ανάκαμψη του κλάδου προυποθέτει επαναφορά, έστω και με αργούς ρυθμούς, της αρχικής οικονομικής δυνατότητας του Έλληνα, λαβωμένης βέβαια, με την ταυτόχρονη πραγματική αξία σε ρεαλιστικά επίπεδα των αντικειμενικών και εμπορικών τιμών των ακινήτων. Ο χρόνος θα δείξει τις δυνατότητες.
Πηγή iPolitics.gr 
Ανάπτυξη Μ.Γ.Δ

Δεν υπάρχουν σχόλια: