23 Αυγ 2014

Εμμανουήλ Κριαράς : 1906-2014, ένας σπουδαίος φιλόλογος

"Έφυγε" χθες πλήρης ημερών, στο σπίτι του από ανακοπή καρδιάς, έχοντας διαύγεια πνεύματος, ο φιλόλογος και ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπεραιωνόβιος κ. Εμμανουήλ Κριαράς,  σε ηλικία σχεδόν 108 ετών.

Έγραψε πλήθος βιβλίων, έζησε γεγονότα σημαντικά για την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου, μια και ήταν γεννημένος στον Πειραιά στις 15 Νοεμβρίου του 1906 (με το Ιουλιανό ημερολόγιο που τότε ίσχυε) και σύμφωνα με το Γρηγοριανό στις 28 Νοεμβρίου.
Τιμητικά, μια και έτυχε προσωπικά να τον γνωρίσω το 2010, αναφέρω δειγματοληπτικά κάποιες ρήσεις δικές του, που περιέχουν όμως αλήθειες.
Ο Έλληνας έχει τον... ηρωισμό να θαυμάζει το αρχαίους, χωρίς όμως να τους γνωρίζει, ούτε να τους καταλαβαίνει. Έτσι, γιατί τον βολεύουν...

Παράλληλα, φροντίζει για τον διορισμό του 'ανάξιου' συνήθως παιδιού του σε βάρος του άξιου παιδιού του διπλανού, ο οποίος δεν έχει τις ίδιες... γνωριμίες, φροντίζει να δουλεύει όσο το δυνατό λιγότερο, να πάει αργότερα και να φεύγει νωρίτερα από τη δουλειά του, να βάζει στην τσέπη του ό,τι και όσο μπορεί ο καθένας-όχι μόνο οι πολιτικοί-απ' αυτά που δεν του ανήκουν, να μισεί και να υπονομεύει τον 'άλλο', να...".

"Το ξέρω καλά. Οι περισσότεροι, ειδικά κάποιοι νεόκοποι από τις τηλεοράσεις που έρχονται να με δουν, να μου ζητήσουν 'δηλώσεις', δεν είναι γιατί γνωρίζουν και εκτιμούν το έργο και την προσωπικότητά μου. Είναι η ηλικία μου που τους κάνει εντύπωση".
Ανάπτυξη Μ.Γ.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: