17 Αυγ 2014

Ιστορία

17 Αυγούστου
1828 Ο Ιωάννης Καποδίστριας ιδρύει το πρώτο Τάγμα Πυροβολικού.

1918: Ιδρύεται η Εταιρεία της Θούλης, αποκρυφιστικό κίνημα για την μελέτη της Γερμανικής Ιστορίας, που θα προετοιμάσει το έδαφος για την άνοδο του Ναζισμού στην εξουσία.


1943 Γεννιέται ο βραβευμένος Αμερικανός ηθοποιός Robert De Niro.
1945 Η Ινδονησία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ολλανδία.
1949 Τερματίζεται ο εμφύλιος πόλεμος, με την κατάληψη του ορεινού όγκου του Βιτσίου και ο οποίος είχε αρχίσει το 1946.
1985 Πεθαίνει ο πανεπιστημιακός Σάκης Καράγιωργας, αντιστασιακός κατά του Χουντικού καθεστώτος, ο οποίος έχασε το αριστερό του χέρι από βόμβα που εξερράγη νωρίτερα. Το όνομά του έχει δοθεί σε αμφιθέατρο του Παντείου Πανεπιστημίου και στην πλατεία του Πύργου Ηλείας, απ΄όπου καταγόταν. Ο Σάκης Καράγιωργας ήταν από τους ελάχιστους Πανεπιστημιακούς που δεν δίσταζε να δημοσιοποιεί τις απόψεις του όταν διαφωνούσε και είχε μια συγκροτημένη άποψη για τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν, επιδεικνύοντας πάντα τον απαιτούμενο σεβασμό στις απόψεις των άλλων. 
1987 O Rudolf Hess, 93 ετών, το δεξί χέρι του Χίτλερ, βρίσκεται νεκρός στις φυλακές Spandau, όπου εκρατείτο μετά την καταδίκη του, κατά τη δίκη της Νυρεμβέργης για τα εγκλήματα πολέμου, το 1946. Ο Hess ήταν ανάμεσα στους πρώτους που εισήλθαν στο ναζιστικό κόμμα το 1920.
1990 Ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ καταδικάζοντας τις πολιτικές διώξεις του παρελθόντος, οι οποίες είχαν ξεκινήσει επί Ιωσήφ Στάλιν, υπογράφει διάταγμα, με το οποίο αποδίδεται η Σοβιετική ιθαγένεια στον εξόριστο συγγραφέα Αλεξάντρ Σολζενίτσιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: