12 Αυγ 2014

Μπροστά σε μια αρχαιολογική ανακάλυψη στην αρχαία Αμφίπολη

Λίγο πριν την αποκάλυψη ενός σπουδαίου αρχαιολογικού ευρήματος βρίσκονται οι αρχαιολόγοι στην περιοχή Αμφίπολη των Σερρών. Η αρχαιολογική σκαπάνη έπειτα από πολυετή ανασκαφή στον Τύμβο Καστά, στην αρχαία Αμφίπολη, εντόπισε την είσοδο του τύμβου, γεγονός που αποδεικνύει ότι πρόκειται για ταφικό μνημείο.

Μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα στην περιοχή παρατηρείται έντονη κινητικότητα.
Ο χώρος των ανασκαφών φυλάσσεται από αστυνομικές δυνάμεις όλο το εικοσιτετράωρο. Η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, ενημερώνει διαρκώς την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για την πορεία της έρευνας. Για τις εξελίξεις έχει ενημερωθεί και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Ο περίβολος του ταφικού μνημείου έχει συνολικό μήκος 497 μέτρα. Το τοίχος που τον περιβάλλει έχει ύψος τρία μέτρα. Ο ταφικός περίβολος χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά. Πρόκειται άραγε για έναν μεγάλο βασιλικό τάφο; Από τη μεριά της η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, τηρεί σιγή ιχθύος για το όλο ζήτημα, ενώ ενημερώνει καθημερινά για όλες τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις της το υπουργείο Πολιτισμού. Όπως είχε επισημάνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην 27η αρχαιολογική επιστημονική συνάντηση, η κ. Περιστέρη, «κατά την περίοδο που χρονολογείται ο ταφικός περίβολος, μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου μέχρι το τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα, διαδραματίζονται σπουδαία ιστορικά γεγονότα στην περιοχή της Αμφίπολης.

Σημαντικοί στρατηγοί και ναύαρχοι του Μ. Αλεξάνδρου σχετίζονται με την περιοχή. Εδώ ο Κάσσανδρος εξορίζει και θανατώνει το 311 π.Χ. τη νόμιμη σύζυγο του Μ. Αλεξάνδρου Ρωξάνη και το γιο του Αλέξανδρο Δ'». Ο ταφικός περίβολος χρονολογείται γύρω στο 325 – 300 π.Χ. και φέρεται να έχει την υπογραφή του φημισμένου της εποχής εκείνης, αρχιτέκτονα, Δεινοκράτη, που σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία ήταν και στενός φίλος του Μ. Αλεξάνδρου.

Οικοδομήθηκε από θασίτικο μάρμαρο που μεταφέρθηκε στη περιοχή με ειδικά πλοιάρια, ενώ οι μαρμάρινοι δόμοι από την Αλυκή της Θάσου, τοποθετήθηκαν με ειδικούς γερανούς, κατασκευασμένους από ξύλο, σίδηρο και μολύβι, ίχνη των οποίων βρέθηκαν κατά την αρχαιολογική ανασκαφή. Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες, ένα μεγάλο μέρος του περιβόλου έχει αποξηλωθεί κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη του να μη βρίσκονται στη θέση τους.

Δείτε στο VIDEO τις αποκλειστικές εικόνες από τον αρχαιολογικό χώρο που κατάφερε να εξασφαλίσει το thestival.gr. Στις εικόνες καταγράφεται ξεκάθαρα το σημείο στο οποίο οι αρχαιολόγοι εντόπισαν την είσοδο του ταφικού μνημείου.

Πηγή thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: