12 Σεπ 2014

Ιστορία

12 Σεπτεμβρίου
490 π.Χ. Η Μάχη του Μαραθώνα: Οι Αθηναίοι και οι Πλαταιείς συντρίβουν τους Πέρσες, στην πεδιάδα του Μαραθώνα στην Αττική. Συγκαταλέγεται ως μια από τις σημαντικότερες συγκρούσεις στη Παγκόσμια Ιστορία και σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς-φιλολόγους, όρισε τη μοίρα του Δυτικού πολιτισμού.
1829 Διεξάγεται η τελευταία μάχη της Ελληνικής Επανάστασης, η Μάχη της Πέτρας, ανάμεσα στους Οθωμανούς και τους Έλληνες, με αρχηγό τον Δημήτριο Υψηλάντη, αδελφό του Αλέξανδρου που είχε ξεκινήσει την Επανάσταση. Η Μάχη της Πέτρας στη Βοιωτία, έχει ιδιαίτερη αξία, γιατί ήταν η πρώτη και μοναδική φορά κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του '21, που μία επίλεκτη τουρκική στρατιά συνθηκολόγησε επί του πεδίου της μάχης.
1899 Τη Δημαρχία της Αθήνας αναλαμβάνει ο Σπυρίδων Μερκούρης, ο οποίος υπήρξε ο μακροβιότερος Δήμαρχος Αθηναίων (1899-1914 και 1929-1934).
1906 Γεννιέται ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς, (φωτογραφία) σπουδαίος Ρώσος συνθέτης. Ο Ισαάκ Γκλίκμαν, μουσικολόγος και φίλος του συνθέτη είχε πει ότι "το δημιουργικό καλλιτεχνικό θάρρος του Σοστακόβιτς, συνδυαζόταν με τον τροφοδοτημένο από τη σταλινική τρομοκρατία φόβο".
1913 Γεννιέται ο θρυλικός Αφρο-Αμερικανός αθλητής Jesse Owens, ο αθλητής που κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου το 1936, μπροστά στον Αδόλφο Χίτλερ.
1920 Τελετή λήξης των 7ων Ολυμπιακών αγώνων της Αμβέρσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: