17 Σεπ 2014

Ιστορία

17 Σεπτεμβρίου
1630 Ιδρύεται η πόλη Boston στη πολιτεία της Μασσαχουσέτης στις Η.Π.Α.
1912 Η Ελλάδα κηρύσσει γενική επιστράτευση (παλαιό ημερολόγιο), ενόψει του Α΄Βαλκανικού πολέμου.
1922 Ολοκληρώνεται (νέο ημερολόγιο) η πυρπόληση και η καταστροφή της Σμύρνης από τους Τούρκους.
1923 Πεθαίνει ο Στέφανος Δραγούμης, πολιτικός & τέως Πρωθυπουργός της Ελλάδος. Υπήρξε από τους κύριους οργανωτές του Μακεδονικού αγώνα, μαζί με το γιο του Ίωνα Δραγούμη.
1939 Αρχές Β΄Παγκοσμίου πολέμου-World War II-και η Σοβιετική Ένωση εισβάλλει στη Πολωνία, όπως εξήγγειλε ο ΥΠ.ΕΞ V. Molotov, καθότι το σύμφωνο ειρήνης μεταξύ Γερμανίας-Σοβιετικής Ένωσης παραβιάστηκε από τον Hitler, ο οποίος την 1η του μήνα είχε εισβάλλει στη Πολωνία, σπέρνοντας τον τρόμο.
1940 Γεννιέται ο Σωτήρης Μουστάκας, Ελληνοκύπριος δημοφιλής ηθοποιός.
1982 Πεθαίνει ο Μάνος Λοίζος, σπουδαίος Elλληνοκύπριος μουσικοσυνθέτης.
1991 Η πρώην Γιουγκοσλαυική Δημοκρατία της Μακεδονίας, κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαυία και αυτο-ονομάζεται Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Karl Popper (1902-1994)
1994 Πεθαίνει ο Karl Popper, Αυστριακός φιλόσοφος, Εβραικής καταγωγής, από τους σημαντικότερους του 20ου αιώνα. Εισήγαγε στη φιλοσοφία την "Αρχή της Διαψευσιμότητας", σύμφωνα με την οποία η επιστημονική διαδικασία πρέπει να είναι με τέτοιο τρόπο οργανωμένη, ώστε να διευκολύνει την διάψευση των θεωριών που διατυπώνονται. Η ελευθερία της συνείδησης, όπως τονίζει στα περισσότερα κείμενά του, αποτελεί τη βασική προυπόθεση της πολιτικής ελευθερίας, της σπουδαιότερης απ΄όλες τις πολιτικές αξίες.
2013 Δολοφονείται στην Αμφιάλη ο Παύλος Φύσσας, γνωστός και με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Killah P, με δύο μαχαιριές από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος της Χρυσής Αυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: